Министарство одбране Републике Србије
 
12.10.2017.

Министар Вулин: Предвидели смо посебан сектор за цивилну одбрану



Министар одбране Александар Вулин присуствовао је данас у Дому Војске Србије у Београду округлом столу на тему „Обучавање грађана за одбрану земље“, који је део настојања да се кроз дијалог иницира широка јавна расправа о потреби едукације грађана за одбрану земље и организовано деловање у ванредном и ратном стању.
 
Том приликом, министар Вулин истакао је да се одбрана сваке земље састоји од цивилне одбране и војске и да се одбрана сваке земље заснива на обучености и организованости читавог становништва, али да је Србија престала то да ради већ дуги временски период и препушта се случају.
 
- Министарство одбране неће дозволити да се таква политика настави. Управо зато у новој организационој структури Министарства одбране предвидели смо посебан сектор за цивилну одбрану, нешто што је укинуто још давне 2006. године и нешто што је укинуто суштински без разлога, рекао је министар одбране нагласивши да читаво становништво мора да буде упознато са својом одговорношћу, мора да буде упознато са својим обавезама, али мора да му се понуди одговарајуће знање како би могао да штити и чува своју земљу, да штити независност и суверенитет своје земље.
 
- Ми се увек припремамо за најгоре, ми се увек припремамо за рат. То је посао и задатак и разлог постојања сваке војске. Али сваки цивил треба да зна шта да ради у случају елементарне непогоде, како да заштити себе, како да заштити своју породицу и како да помогне ономе коме је помоћ потребна. Зато Министарство одбране, заједно са Министарством просвете, Министарством унутрашњих послова, Министарством за локалну самоуправу, са Министарством  здравља, са Црвеним крстом тражи конкретне начине и конкретне механизме како да омогућимо читавом становништву да буде укључено у одбрану своје земље, да буде укључено у одбрану себе и свог живота, да буде сигурно и способно да може да одговори на сваки изазов без обзира одакле и зашто он дошао. Била су времена када смо то умели да радимо и када смо се припремали за оно што је тешко. Нема разлога да то не радимо поново, нема разлога да не водимо рачуна и о себи и о својој земљи, закључио је минисатар одбране.
 
О важности обучавања грађана за одбрану земље на округлом столу говорили су представници Министрарства одбране, Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Сектора за ванредне ситуације МУП-а и Црвеног крста.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
12.10.2017
mp4 (196,9 MB)
Изјава министра Вулина
12.10.2017
mp4 (43,98 MB)
Обраћање бригадног генерала Јелића
12.10.2017
mp4 (18,67 MB)
Догађај