Министарство одбране Републике Србије
 
29.09.2017.

Обележен Дан Специјалне бригаде



У панчевачкој касарни „Растко Немањић“ данас је обележен 29. септембар, Дан Специјалне бригаде. Свечаности су присуствовали државни секретар у Министарству одбране Александар Живковић, командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић, представници Министарства одбране и Војске Србије, МУП-а, локалне самоуправе, Српске православне цркве, као и бројни грађани.
 
Том приликом, командант Специјалне бригаде бригадни генерал Зоран Величковић истакао је да су период између два празника обележиле бројне значајне активности које је јединица извршавала, међу којима је и 800 различитих гађања, више стотина тактичких вежби са бојним гађањем, стационарно логоровање са обуком у летњим условима, више од 1.000 скокова и стотине часова зарона и других садржаја специјалистичке обуке, као и учешће на вежбама међународног карактера.
 
- Постоје и многи други показатељи да у развоју савремених специјалних јединица корачамо правим путем. Јасно је да су наше жеље и потребе веће, као и сама амбиција да будемо препознатљива специјална јединица. Ипак, та тежња нас није удаљила од реалности и задовољствo постигнутим резултатима адекветватно je нашој озбиљности и професионалном приступу сваком задатку. Наша опредељења су највише оперативне спасобности, и спремност да се одговори на изазове и претње, до чега ћемо доћи само врхунском обуком, одговорношћу и чврстом војничком дисциплином – нагласио је генерал Величковић.
 
У спомен-соби Специјалне бригаде, након војничког дела свечаности и свечаног дефилеа, положен је и венац у знак сећања на погинуле припаднике те јединице. Већ традиционално, на данашњој свечаности посетиоци су имали прилику да погледају арсенал савременог наоружања и опреме који користи ова елитна јединица наше Војске.
 
Специјална бригада је формирана 29. септембра 2006. године обједињавањем 72. специјалне бригаде, 63. падобранске бригаде и делова 82. поморског центра и Противтерористичког одреда „Кобре“.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
29.09.2017
mp4 (67,99 MB)
Обраћање генерала Величковића - први део
29.09.2017
mp4 (65,61 MB)
Обраћање генерала Величковића - други део
29.09.2017
mp4 (85,73 MB)
Обраћање генерала Величковића - трећи део
29.09.2017
mp4 (63,9 MB)
Обраћање генерала Величковића - четврти део
29.09.2017
mp4 (85,14 MB)
Свечаност