Министарство одбране Републике Србије
 
19.09.2017.

Будућност наменске индустрије Републике Српске је веома извесна




Министар одбране Александар Вулин састао се данас у Бањалуци са председником Републике Српске Милорадом Додиком.

Вулин је рекао да су се спроводећи политику Владе Републике Србије, политику државе Србије и спроводећи наређење председника Републике Србије и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића упознали са наменском индустријом Републике Српске и њеним потенцијалима и добили прилику да председника Додика упознају са оним што је  до сада постигнуто и договорено.

- Предложили смо конкретне моделе и конкретне планове како да дођемо до заједничког рада и заједничког ангажовања када је у питању наменска индустрија Републике Српске. Потенцијали те наменске су веома велики и у потпуности одговарају потребама Војске Србије и Министарства одбране. Сходно томе можемо заједно да радимо, можемо да обезбедимо одређена улагања, чувања радних места, да обезбедимо да људи наставе да раде у овим фабрикама, али и свакако да се унапређују. То су технолошки веома захтевни процеси и људи који у њима раде су људи о  којима свакако треба посебно водити рачуна, јер утичу на бољи живот свих у заједници где живе и раде, рекао је министар Вулин.

Он је додао да ће Министарство одбране наставити да сарађује са наменском индустријом Републике Српске.

- Обезбедићемо да се наше потребе договарају и усаглашавају и обезбедићемо могућност да можемо да уложимо, да можемо да се договоримо око власништва, да можемо да гарантујемо опстанак рада ових предузећа и њихов технолошки напредак. За нас је то веома важно, не само из економских разлога већ и политичких, јер на овај начин такође хоћемо да покажемо да наши политички односи, који су на највишем нивоу треба да буду праћени и економским. На овај начин показујемо колико је Србији стало до Републике Српске, до развоја, до живота њених грађана, до живота свих који су овде и свих који на овај начин могу да кажу да ће им свакако бити боље. Министарство одбране ће наставити да сарађује и са председником Републике Српске и са Владом Републике Српске и наравно са представницима наменске индустрије и сходно томе можемо да кажемо да је будућност наменске индустрије Републике Српске веома извесна и далеко боља, поручио је министар одбране.

Председник Додик је истакао да је данашњи разговор са министром Вулином била прилика да се разговара о сарадњи која је често на дневном реду састанака двеју земаља.

- Србија бележи значајне привредне успехе управо у чињеници да је реактивирала значајне погоне наменске индустрије која је извозно оријентисана. Српска производња те врсте је веома присутна на међународном тржишту и међународном привредном нивоу. Неки наши потенцијали су веома коресподентни са Србијом и у том погледу разговарамо. Веома сам захвалан министру Вулину и његовим сарадницима што су дошли у Републику Српску да разговарамо о могућим потенцијалима које имају наше фабрике наменске индустрије. Разговори су били доста успешни и постоје значајни интереси и са једне и са друге стране, рекао је Додик.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
19.09.2017
mp4 (191,96 MB)
Председник Додик
19.09.2017
mp4 (203,56 MB)
Министар Вулин
19.09.2017
mp4 (46,14 MB)
Састанак