Министарство одбране Републике Србије
 
19.09.2017.

Дуга и успешна сарадња Републике Србије и Републике Српске




Министар одбране Александар Вулин боравио је данас у Бањалуци и том приликом се састао са министром индустрије, енергетике и рударства Петром Ђокићем, у згради Владе Републике Српске.

Вулин и Ђокић састали су се са директорима предузећа из области наменске индустрије и разговарали о моделима успостављања снажније сарадње Републике Србије и Републике Српске у тој области.

Састанку су присуствовали и в.д. помоћника министра одбране за материјалне ресурсе Ненад Милорадовић и начелник Управе за одбрамбене технологије генерал-мајор Бојан Зрнић.

Према речима министра Вулина, политички односи између Републике Српске и Републике Србије су на највишем могућем нивоу и политички  односи не треба да буду једино што нас повезује и спаја.

- Економски односи такође морају да буду подигнути управо на ниво политичких односа које имамо. Овде сам данас по наређењу председника Републике Србије и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића и овде сам да радим на конкретним механизмима како да се помогне одбрамбена индустрија Републике Српске, како да се повеже са Министарством одбране Републике Србије, како да се унапреде њихови капацитети и да разговарамо о свим модалитетима нашег уласка у власништво, да разговарамо о свим модалитетима како да технологију, људе, традицију и све оно што одбрамбена индустрија Републике Српске поседује ставимо и у функцију Министарства одбране Србије, рекао је министар Вулин.

Он је додао да те две земље имају дугу и успешну сарадњу са свим предузећима о којима је било речи.

- Имамо потребу и за технологијом и људима који раде у тим предузећима и само хоћемо да то подигнемо на један виши ниво. То је одлична могућност и да се задовоље потребе Војске Србије, али исто тако и да се унапреди и пословање али и живот људи у Републици Српској. Када ви опоравите једно такво високотехнолошко предузеће као што је „Орао“ или „Космос“ или специјална фабрика мотора, ви чувате најобразованије, чувате инжењере, чувате људе који су добро плаћени, чувате људе који у технолошком смислу унапређују живот у својој средини. Управо то желимо да урадимо, желимо да помогнемо Републици Српској а исто тако желимо да помогнемо и себи. Желимо да помогнемо својој индустрији, желимо да обезбедимо да знање и технологија који су нам потребни заиста буду и наши, рекао је министар Вулин и додао да сматра да је то прави пут сарадње Србије и Републике Српске и да је то најбољи начин како помоћи једни другима.

- Наши политички односи су тако добри да економија мора да их следи и не сме да буде испод тога, поручио је министар Вулин те посебно захвалио предузећу „Космос“ јер су њихови стручњаци радили заједно са нашим ракеташима који су постигли изузетне резултате на гађању на полигону у Бугарској и, како је истакао, „да није било њихове стручности и технологије вероватно наш резултат не би био тако добар“.

Министар Ђокић је рекао да је данас сумирана дводневна активност коју заједно реализују Република Србија и Република Српска.

- Веома сам захвалан министру Вулину који је у име Владе Србије дошао са намером да помогне и настави интензивније проводити активност која је започета пре неколико година. Сада очекујемо да ће она добити додатни интензитет његовом активношћу на начин да ћемо бити у прилици да у наредном периоду битно променимо односе у погледу стања и функционисања три стратешка предузећа у Републици Српској – „Орао“, „Космос“ и Фабрика мотора специјалне намене „Пале“. Данас смо договорили да ћемо у наредним данима дефинисати у правном смислу модел сарадње и начин како ће то функционисати, рекао је министар Ђокић.

Пре састанка, министри Вулин и Ђокић обишли су предузеће „Космос“ и састали се са директором Душаном Вјештицом и руководством предузећа. Они су обишли погон израде готових производа, погон енергетике, Радну јединицу за ремонт електро-енергетике и Метролошку лабораторију.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
19.09.2017
mp4 (179,15 MB)
Министар Вулин
19.09.2017
mp4 (137,59 MB)
Министар Ђокић
19.09.2017
mp4 (39,9 MB)
Састанак
19.09.2017
mp4 (143,5 MB)
Обилазак предузећа "Космос"