Министарство одбране Републике Србије
 
16.09.2017.

Прихватни центри за мигранте спремно дочекују зиму



Министар одбране и председник Радне групе за решавање мешовитих миграционих токова, Александар Вулин, посетио је данас Центар за смештај тражиоца азила у Крњачи. Током обиласка, министар Вулин се упознао са приликама у Центру, као и програмима који се за тражиоце азила спроводе у овом центру, почев од радионица за стицање нових вештина, преко часова енглеског језика, до школовања деце у нашим образовним институцијама, здравствене бриге о тражиоцима, итд. Говорећи о мигрантској кризи, министар Вулин је истакао:
 
„На територији  Републике Србије тренутно се налази близу 4000 миграната . Влада Републике Србије води рачуна о њиховој безбедности и о њиховом здрављу, и о њиховом свакодневном животу. Али исто тако води рачуна и о свакодневном животу наших грађана и да мигрантска криза и њене последице ни на који начин не узнемиравају наше грађане и мењају наш свакодневни живот. И у тежим данима него што је овај, Влада Републике Србије је показивала изузетну организованост, грађани Републике Србије су показивали велику солидарност и људско разумевање туђе муке.“ 
 
Министар Вулин је поменуо и безбедносни аспект мигрантске кризе као и значај организованог и систематског одговора на кризу који Република Србије примењује.  
 
„Наше заједничке снаге Министарства одбране и Министарства унутрашњих послова са успехом спречавају било какве илегалне миграције на нашим границама и недозвољавају да се на територију Републике Србије улази неконтролисано и без одговарајућих докумената или захтева за азил.  Комесаријат за избеглице води рачуна о свим овим људима и за то заједно са Владом Републике Србије и Радном групом има похвале читавог света. Желим да кажем грађанима Србије да ћемо наставити да се понашамо на исти начин, да је Комесаријат све спремио за зиму која долази, и да ће сви ови људи бити збринути, али и у контролисаним условима нашег система. Када су људи у контролисаним условима онда нема проблема, онда нико није на улици, онда нема криминала, онда нема насиља, онда нема свега онога што не желимо да видимо. Тако смо радили, тако ћемо наставити да радимо“, нагласио је Вулин.
 
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
16.09.2017
mp4 (69,99 MB)
Министар Вулин о мигрантима
16.09.2017
mp4 (130,36 MB)
Обилазак