Министарство одбране Републике Србије
 
13.09.2017.

УАЕ и Србија унапређују сарадњу



Министар одбране Александар Вулин, амбасадор Уједињених Арапских Емирата Ђума Рашид Ал Дахери и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић посетили су данас погон „Карађорђево“ Војне установе Моровић.
 
Министар и амбасадор су се састали са управом „Карађорђева“, а потом обишли ергелу коња, у којој се, осим осталих, налази и 15 коња из донације УАЕ.
 
Министар Вулин је захвалио пријатељима из УАЕ који су нас, како је рекао, „обрадовали још једном донацијом“.
 
- Ових 15 арапских грла ће свакако значити нашој ергели Карађорђево, али више од тога значи и доказ нашег пријатељства. У арапској традицији поклонити некоме коња је велика ствар. Када неко поклони коња којег у арапском свету изузетно поштују, онда то уради највећем пријатељу. Поклонили сте му нешто најдрагоценије, хтели сте да покажете колики су пријатељи. Самим тим  и будућност односа наших земаља може да иде само узлазно и само напред, изјавио је министар одбране.
 
Према његовим речима, Србија и УАЕ имају изузетну сарадњу у свим областима, и у економији и у политици и када је реч о односима наших војски.
 
-  Радујем се што ће се то и наставити. Ови коњи ће послужити нашој ергели, а надамо се да ћемо са њима и у нашу Гарду вратити традицију коњичких јединица, да ћемо вратити оно што је некада красило српског официра, као и сећање на то како су некада изгледале наше славне коњичке јединице, јер у историји српске војске коњица је одувек била важна и поштована, од славних успеха деспота Стефана Лазаревића па до српске коњице у балканским ратовима и у Првом светском рату. То је једна лепа традиција коју би вредело обновити а ова донација ће управо томе и послужити, рекао је министар Вулин.
 
 Амбасадор Уједињених Арапских Емирата Ђума Рашид Ал Дахери изразио је задовољство што је данас обишао ергелу и коње и рекао да је реч о одличној врсти арапских коња.
 
- Ово је доказ о снажној и дубокој сарадњи двеју земаља у свим областима и надам се да ћемо тако и наставити те да ћемо још једном поновити ову посету, рекао је амбасадор УАЕ.
 
Министра, амбасадора и њихове сараднике о стању у Ергели известио је управник радне јединице „Ергела“ Карађорђево Небојша Златановић. Он је рекао да су коњи по доласку били 30 дана у карантину и током тог периода су обављени здравствени надзори и бројне анализе. 
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
13.09.2017
mp4 (95,67 MB)
Изјава министра Вулина
13.09.2017
mp4 (75,28 MB)
Изјава амбасадора Ђума Рашид Ал Дахерија
13.09.2017
mp4 (116,05 MB)
Посета