Министарство одбране Републике Србије
 
12.09.2017.

Допринос евроинтеграцијама Србије




„Активности које Министарство одбране и Војска Србије предузимају недвосмислено потврђују да Србија жели да буде поуздан партнер у изградњи безбедности и одбране. Наши представници укључени су у рад преговарачких група за 20 преговарачких поглавља, а припадници Војске Србије учествују у четири операције за управљање кризама ЕУ. Такође,  исказали смо намеру за учешће у борбеној групи HELBROC, коју предводи Република Грчка, почев од 2020. године. Кроз процес евроинтеграција, Србија изражава спремност да изграђује капацитете и способности система националне безбедности и одбране у складу са стандардима и обавезама које произилазе из Заједничке безбедносне и одбрамбене политике ЕУ “, нагласио је министар Вулин на данашњем састанку са шефом Делегације Европске уније у Србији Семом Фабрицијем.

Он је пренео шефу Делегације ЕУ да је Министарство заинтересовано за унапређење и олакшавање доступности фондова ЕУ и да би било корисно индиректно ангажовати Министарство одбране у наредним ИПА пројектима од ширег друштвеног значаја.

Разговарајући о сарадњи са Европском одбрамбеном агенцијом, саговорници су се сагласили да она носи потенцијал за унапређење војних и одбрамбених способности, које се, пре свега, односе на јачање домаће наменске индустрије и истраживачких потенцијала српских института.

Министар Вулин истакао је одличну сарадњу Војске Србије и КФОР-а и изразио очекивање да на Косову и Метохији неће бити умањења УНМИК-а и КФОР-а. Такође, министар одбране је рекао да Влада Србије очекује спровођење Бриселског споразума, посебно када је реч о формирању Заједнице српских општина.

Амбасадор Фабрици је упознао министра Вулина са делокругом рада Делегације Европске уније у Београду, као и са досадашњим напорима у подршци политичким и економским реформама и раду на убрзању европског пута Републике Србије. Он је изнео уверење да ће се и у наредном периоду наставити са активностима у овом правцу и понудио сву могућу помоћ у оквиру учешћа Србије у Заједничкој безбедносној и одбрамбеној политици ЕУ.

Приоритетне активности у оквиру Заједничке безбедносне и одбрамбене политике ЕУ подразумевају ангажовање у операцијама за управљање кризама ЕУ и Концепту борбених група ЕУ, као и сарадњу са Европском одбрамбеном агенцијом.

Припадници МО и ВС тренутно су ангажовани у операцијама EU NAVFOR Atalanta, EUTM Somalia, EUTM Mali и EUTM RCA.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
12.09.2017
mp4 (37,49 MB)
Састанак