Министарство одбране Републике Србије
 
12.09.2017.

Сусрет са специјалним изаслаником председника НР Кине Менгом Ђианџоуом



Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас у Београду са специјалним изаслаником председника НР Кине Менгом Ђианџоуом, чланом Политбироа Централног комитета Комунистичке партије Кине и секретаром Централне комисије за политичке и правне послове.
 
Председник Вучић истакао је да Србија себе сматра искреним пријатељем НР Кине и захвалио на пријатељству и поштовању које НР Кина показује према Србији.
 
Он је нагласио да су билатерални политички односи изванредни, а економски свакодневно напредују. Председник Вучић изразио је захвалност за преузимање Железаре од стране кинеске компаније ХБИС и успешно управљање и пословање.
 
"Постоје заједнички интереси за унапређење сарадње у области безбедности и борбе против организованог криминала и Србија ће у томе бити озбиљан партнер", истакао је председник Вучић.
 
Он је изразио наду да, без обзира на то што се Самит Кине и земаља централне и источне Европе (Самит „16+1“) одржава ове године у Будимпешти, Србија очекује премијера Кине ЛИ Кећанга да отвори почетак радова на изградњи пруге Београд - Будимпешта, што ће бити врхунац сарадње двеју земаља у области инфраструктуре.
 
Специјални изасланик председника НР Кине Менг је истакао да се односи Србије и Кине развијају на добробит оба народа. "Пријатељи смо који деле и добро и зло. Наши односи су издржали сва искушења и промене на међународној политичкој сцени", истакао је Менг.
 
Он је пренео поздраве председника НР Кине Си Ђипинга и нагласио да верује у још светлију будућност Србије под руководством председника Вучића.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
12.09.2017
mp4 (51,75 MB)
Састанак