Министарство одбране Републике Србије
 
08.09.2017

Уручене дипломе кадетима Војне академијe и новој класи војних лекараНачелник Војне академије генерал-мајор Горан Зековић уручио је данас дипломе о стеченом звању официра Војске Србије кадетима и кадеткињама 138. класе Војне академије, док је кадетима рода авијације дипломе и летачке знакове доделио командант Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране генерал-мајор Ранко Живак.

Свечаности су присуствовали државни секретар у Министарству одбране Александар Живковић, начелник Управе за кадрове Сектора за људске ресурсе МО бригадни генерал Миле Јелић, начелник Управе за људске ресурсе (Ј-1) Генералштаба Војске Србије пуковник Саво Иришкић, начелник Главне управе за операције Генералштаба Оружаних снага Анголе генерал Пауло Соуза Дос Сантош, бројни гости и родбина кадета.

Обраћајући се кадетима, државни секретар Живковић је изразио очекивање да је Војна академија успела да код њих изгради идентитет професионалног официра – лидера, часног, оданог, оспособљеног и спремног за интелектуалне и етичке изазове официрског позива у служби отаџбине Републике Србије.

Најбољи кадети 138. класе Војне академије у рангу су Александар Илић, просек 9,73, студијски програм Јавне финансије, Иван Димитријевић (9,72) студијски програм Војнохемијско инжењерство, модул Убојна средства, и Марија Лукић (9.67) студијски програм Јавне финансије.

Најбољи кадет у виду Копнене војске је Милан Стевановић са просеком 9,58, студијски програм Менаџмент у одбрани, модул артиљерија, у виду РВиПВО Стефан Марковић, општи успех 8,93, студијски програм Менаџмент у одбрани, модул АРЈ за ПВД, а најуспешнији кадет служби Војске Србије је Владимир Марковић, општи успех 9,44, студијски програм Јавне финансије.

Ректор Универзитета одбране генерал-мајор проф. др Младен Вуруна уручио је награде најуспешнијим кадетима на студијским програмима. Пуковник проф. др Миленко Андрић, в. д. декана Војне академије, доделио је награде за најбоље дипломске радове.

Награду Фонда "Потпоручник Борко Никитовић" најбољем кадету Војне академије у рангу, уручила је Зора Никитовић, мајка настрадалог потпоручника ЈНА Борка Никитовића.

Кадети 138. класе су савладали све садржаје војног оспособљавања и стекли потребне компетенције за обављање почетних дужности у свом роду, односно служби. Четворогодишње школовање реализује се на акредитованим студијским програмима у пољу друштвено-хуманистичких, техничко-технолошких и природно математичких наука и прилагођено је највишим стандардима високог образовања.

У амфитеатру Војномедицинске академије данас су уручене дипломе интегрисаних академских студија медицине кадетима 3. класе Медицинског факултета Војномедицинске академије Универзитета одбране у Београду, који ће сутра бити промовисани у санитетске потпоручнике Војске Србије.

Честитајући први велики успех на путу освајања струке и науке у оквиру система војног здравства, заступник начелника ВМА пуковник проф. др Мирослав Вукосављевић је, подсећајући младе лекаре на Хипократову заклетву коју су данас положили, нагласио да је управо у њој смисао позива који их очекује.
„Молим вас да је добро запамтите, јер то нису само речи, то је смисао нашег позива и водиља кроз све оне тешке тренутке који вас чекају, а таквих ће бити доста. Свако од многобројних личних и професионалних одрицања је вредно осећања поверења које наши пацијенти и грађани имају у војно здравство. Због тога се од вас с правом очекује да ваше унифоме, и лекарску и официрску, носите часно“, рекао је пуковник Вукосављевић.

 Дипломе младим потпоручницнима уручио је декан Медицинског факултета ВМА  пуковник проф. др Небојша Јовић, који је честитао новој генерацији лекара и наставницима који су их водили кроз студије.

 Из фонда „Стеван Шефер“ ове године сликама су награђени најбољи студент треће класе др Милош  Даниловић и најбољи студент прве класе Медицинског факултета др Горан Савић.

  „Уместо мртвих легата који најчешће завршавају у неком подруму или на зидовима галерија, одлучила сам да оснујем живи фонд, да се сваке године најбољем студенту додели по једна слика“, објаснила је сликарка Слободанка Ракић Шефер, оснивачица Фонда, чији је супруг Стеван Шефер провео око 40 година на ВМА.

Данашњој додели диплома присуствовао је и ректор Универзитета одбране генерал-мајор Младен Вуруна, као и бивши начелници и ректор ВМА и Медицинског факултета ВМА, генерал потпуковник у пензији Миодраг Јевтић и бригадни генерал у пензији проф. др Марјан Новаковић. 

Кадети, који су данас добили стручна звања дипломирани менаџери у одбрани, односно инжењера и лекара, сутра ће на свечаности испред  Дома Народне скупштине Републике Србије, као најмлађи официри, стати у строј Војске Србије.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА