Министарство одбране Републике Србије
 
22.08.2017.

Јака војска гарант сигурне будућности народа



Министар одбране Александар Вулин отворио је изложбу „Предмети из ризнице Војног музеја“, која је постављена поводом обележавања 139. година од оснивања те јединствене војне установе – 22. августа 1878. године.


Тим поводом, министар Вулин је рекао да Срби имају шта да покажу, чиме да се поносе, на кога да се ослоне, имају на кога да пожеле да личе, те да је историја српске војске сабрана у Војном музеју где се види колико је прошлост велика и колико је битна:

-  Народ који заборави своју прошлост, како су Срби умели да чине, ако то не престане да ради, може да угрози своју будућност. Војска Србије и српски народ неће угрозити своју будућност. Нема народа који има сигурну будућност, а да нема јаку, уређену и задовољну војску, нагласио је Вулин.

Министар одбране је рекао да године од оснивања Војног музеја нису само године које ми памтимо, већ године које ми институционално памтимо, 139 година током којих смо организовано покушали да сачувамо своју прошлост, али је истакао да време које је још више иза нас јесу године у којима нисмо могли да покажемо зграду, али смо могли да кажемо да је то прошлост на коју смо поносни.

- Традиција због које постојимо, традиција која одређује какви ћемо бити у будућности, налази се у фондовима овог музеја, али војска због које и од које овај музеј постоји није само прошлост. Срби не би постојали да нема њихове прошлости, али не би имали будућност да нема њихове војске, подвукао је министар одбране и још једном нагласио да народ који није у стању да брани своју слободу, сећање на себе, вредности због којих постоји, није народ који има будућност.

Он је рекао да српски народ има шта да брани, има традицију и систем вредности због којих постоји, те своју војску која заслужује памћење, али и више од тога, која заслужује будућност, закључио је министар Вулин.

Представљајући изложбу „Предмети из ризнице Војног музеја“ начелник Војног музеја потпуковник Градимир Матић је истакао да та установа од свог оснивања, далеке 1878. године, огромну пажњу посвећује сакупљању сведочанстава о традицији борбе за слободу, артефаката који показују креативност примењену у изради наоружања и опреме и ратовању опште. Богати фонд Војног музеја чини више од 32.000 предмета систематизованих у 14 збирки и око 100.000 негатива и фотографија, који превазилазе оквире националне и уско војне историје.


Поводом 139 година од оснивања Војног музеја, захвалнице за успешну дугогодишњу сарадњу у реализацији заједничких музејских пројеката добили су Народни музеј Шабац, Музеј историје Југославије и Музеј града Новог Сада.

Изложба „Предмети из ризнице Војног музеја“ биће постављена у Галерији Војног музеја до 26. септембра.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
22.08.2017
mp4 (186,68 MB)
Обраћање министра Вулина
22.08.2017
mp4 (47,06 MB)
Вулин о значају историје и војске
22.08.2017
mp4 (117,6 MB)
Обраћање потпуковника Матића
22.08.2017
mp4 (146,6 MB)
Отварање изложбе