Министарство одбране Републике Србије
 
18.08.2017.

Годишњица Боја на Иванковцу



У Спомен парку Иванковац код Ћуприје, на локалитету Шанчеви на Иванковцу, одржана је централна манифестације поводом 212. годишњице Боја на Иванковцу и прве победе српских устаника над регуланом турском цараском војском коју је предводио Хафиз- паша.

Венац на споменик вођи устаника Миленку Стојковићу у име Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања положио је државни секретар у том министарству Негослав Станковић, у име Војске Србије, комадант гарнизона у Пожаревцу пуковник Милован Васић, а у име општине Ћуприја, председник општине Ниносалав Ерић.

"Данас обележавамо 212 годишњицу најславније битке Карађорђевих устаника предвођених Миленком Стојковићем, који су бриљантном победом и патриотизмом уткали у нас уверење и убеђене да морамо поштовати своју истрију и своје претке", рекао је Станковић.

Бој на Иванковцу, који се одиграо на данашњи дан 1805. године, по оцени историчара, "преставља једну од најзначајнијих и највећих победа Карађорђевих устаника, предвођених Миленком Стојковићем, у читавом раздобљу Првог српског устанка".