Министарство одбране Републике Србије
 
18.08.2017.

Савремена наменска индустрија гарант војне неутралности Србије



Србија је у стању да се самостално наоружава и осваја најмодерније светске технологије, због чега је наша политика војне неутралности и одржива, изјавио је министар одбране Александар Вулин током данашњег обиласка фабрике „Борбени сложени система“ у Великој Плани.


„Борбени сложени системи“, истакао је министар одбране, свакако је једна од најсавременијих фабрика у, не само Србији, већ и у Европи.

- За нас је од огромног значаја наша наменска индустрија и одбрамбена индустрија Србије која показује да се, уз велике напоре, али успешно носи и на светском тржишту. Војска Србије, као свој врхунски интерес има, наравно, ново наоружавање, али наоружавање које је продукт наше памети, продукт нашег капитала, које је продукт нашег знања и умећа ових људи – нагласио је министар Вулин.

Према речима министра одбране, никада до сада, од времена СФРЈ до данас, није било покренуто толико нових пројеката и није уведено толико нових пројеката у наоружање Војске Србије.


- Влада Републике Србије ће наставити са политиком коју је водио председник Владе Александар Вучић, а сада врховни командант, а то значи да ћемо наставити да улажемо у одбрамбену индустрију Србије, то значи да ћемо наставити да водимо рачуна о овом веома важном сегменту наше одбрамбене индустрије – истакао је министар одбране.

Говорећи о перспективама, министар Вулин је изразио очекивање да ће већ до краја године бити донесен нови закон који ће омогућити и улагање у одбрамбену индустрију Србије.

- То никако не значи продају одбрамбене индустрије Србије, која ће увек остати у претежном већинском капиталу државе, дакле, 51 проценат ће увек бити државни, а 49 процената јесте могућност да неко дође, понуди нам новац, обезбеди нову технологију, нови развој. Држава Србија ће наставити да јача своју индустрију, јер овако јака индустрија није само економија, то је и одбрана, то је и сигурност и безбедност свих наших становника – поручио је министар Вулин.


Са представницима руководства фабрике, и у пратњу в.д. помоћника министра за материјалне ресурсе Ненада Милорадовића и директора Југоимпот СДПР-а Југослава Петковића, министар Вулин обишао је погоне „Цевара“, „Машинска обрада“, „Велика преса“, „Ласер“ и „Монтажа“ у оквиру фабрике „Борбени сложени системи“.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
18.08.2017
mp4 (161,48 MB)
Изјава министра Вулина
18.08.2017
mp4 (164,39 MB)
Обилазак