Министарство одбране Републике Србије
 
17.08.2017.

Годишњица смрти краља Петра Првог Карађорђевића



У Цркви светог Ђорђа на Опленцу код Тополе у среду, 16. августа, одржана  је комеморативна церемонија поводом 96. годишњице смрти краља Петра Првог Карађорђевића.

Венце на гроб владара положили су представници Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, локалне самоуправе, Задужбине краља Петра, Министарства одбране и Војске Србије и удружења и грађани опредељени за неговање традиција.

Краљ Петар Први Карађорђевић рођен је 1844. године, а био је пето дете кнеза Александра и Кнегиње Персиде, кћерке војводе Јеврема Ненадовића. Деда му је био врховни вожд Првог српског устанка, Карађорђе.

У лето 1883. године на Цетињу се оженио кнегињом Љубицом Зорком, најстаријом ћерком црногорског књаза Николе. Како је наведено, 28. маја 1903. године војска је извела државни удар и прогласила кнежевића Петра Карађорђевића за краља Србије, што је својим избором потврдила Народна скупштина 15. јуна.

Краљ Петар Први умро је у Београду, 16. августа 1921. године, а сахрањен је 21. августа исте године у крипти цркве Светог Ђорђа на Опленцу.