Министарство одбране Републике Србије
 
17.08.2017.

Успостављање сарадње са Јужном Корејом



Министар одбране Александар Вулин разговарао је данас са амбасадором Републике Кореје Јуом Деђоном о могућностима за успостављање билатералне војне сарадње.

Вулин и Деђон оценили су да су односи две земље добри и пријатељски и да представљају добар основ за успостављање војне сарадње, која у досадашњем периоду није развијана.

Министар Вулин је потврдио да је Србија спремна да развија одбрамбену сарадњу са свим државама које за то искажу интерес, на бази партнерства и међусобног уважавања. Он је упознао амбасадора Јужне Кореје са принципима на којима се заснива међународна војна сарадња Републике Србије, нагласивши декларисану војну неутралност и стратешко опредељење наше земље за чланство у Европској унији.

Саговорници су разменили мишљења и о актуелним безбедносним темама данашњице, те је министар Вулин истакао да се нада да ће се тензије на Корејском полуострву смирити. Он је поновио да Србија подржава акције свих страна које имају за циљ смиривање ситуације у жариштима и решење проблема за преговарачким столом.   

Амбасадор Деђон честитао је министру Вулину постављење на функцију министра одбране. Mинистар Вулин затражио је од амбасадора Деђона да Јужна Кореја гласа против пријема тзв. Косова у UNESCO на предстојећој Генералној конференцији те организације.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
17.08.2017
mp4 (48,61 MB)
Састанак са амбасадором Републике Кореје