Министарство одбране Републике Србије
 
12.08.2017.

Потврда пријатељства и наставак сарадње



Министар одбране Александар Вулин састао се данас са министром одбране Руске Федерације Сергејем Шојгуом на полигону Алабино код Москве, где на позив руског колеге присуствује завршници и свечаном затварању овогодишњих „Међународних војних игара“.

- Желим да се захвалим Руској Федерацији на начину на који је прихваћена делегација Министарства одбране и Војске Србије и односу према нашим војницима све време боравка на „Тенковском биатлону“. Министар Шојгу је човек који искрено воли Србију и који је наш пријатељ. Наше две земље се разумеју, поштују и помажу и ја сам искористио прилику да му се још једном захвалим на принципијелној позицији Руске Федерације када је у питању однос према Косову и Метохији и да га замолим да се надаље настави са таквом политиком. Пренео сам и личне поздраве врховног команданта и председника Републике Србије Александра Вучића, као и позив његовом колеги Владимиру Путину да заједно са нама идуће године присуствује обележавању стогодишњице пробоја Солунског фронта, времена када смо заједно побеђивали и када смо се заједно борили. Такође, у име врховног команданта и председника Александра Вучића позвао сам и министра Шојгуа да присуствује годишњици ослобођења Београда 20. октобра и да заједно још једном потврдимо наше пријатељство, како смо били важни и храбри у прошлости и како ћемо бити важни и храбри у будућности – нагласио је министар Вулин.


На састанку је потврђена важност опремања Војске Србије новим средствима, пре свега борбеним авионима, тенковима и борбеним возилима, ради реализације и унапређења процеса обуке и јачања њених оперативних способности у суочавању са бројним изазовима и претњама све нестабилнијег света.
 
Министар Вулин је истакао да авиони МиГ из Руске Федерације стижу по плану. Све административне процедуре су урађене и руска и српска страна су испуниле шта је договорено, преостају техничке процедуре. Он је рекао да се нада да ће  МиГ-ови стићи до краја године, а после тога и техника, која ће припасти нашој Копненој војсци.

- Још једном сам потврдио нашу принципијелну позицију да ћемо бити и даље војно неутрални, као што јесмо и да ћемо у свакој нашој одлуци водити рачуна, наравно о интересима Србије на првом месту, а интереси Србије су да има најбоље могуће односе са Руском Федерацијом. Док је Александар Вучић врховни командант и председник Републике Србије и док сам ја министар одбране, Србија неће бити члан НАТО и неће бити члан ни једног војног савеза, баш као што никада неће увести санкције Руској Федерацији. Србија се изборила за своје право да одлучује о својим пријатељима, да одлучује да сама бира свој политички и војни пут, и тако ће и наставити. Својим домаћинима сам рекао да смо војно неутрални, да нема говора да улазимо у било какав војни савез, ни у НАТО, ни у ОДКБ, и да ћемо свакако наставити да се понашамо пријатељски и, наравно, у складу са нашим интерсима. Наш пут, када је реч о ЕУ савршено је јасан и ја сам то рекао, али када је војно одређење у питању, остајемо да будемо неутрални и тако ће и бити – закључио је министар Вулин.

Вулин и Шојгу разговарали су и о даљем унапређењу билатералне војне сарадње.

– Убеђен сам да ћемо и убудуће наставити са развојем обострано корисне билатералне војне сарадње Србије и Русије које брижљиво граде и чувају посебне односе, дефинисане Декларацијом о стратешком партнерству, чему посебан печат дају председници Александар Вучић и Владимир Путин – истакао је министар Вулин и захвалио Руској Федерацији на разумевању и подршци Србији да у свом најбољем интересу гради односе са земљама и на Истоку и на Западу.

Састанку су присуствовали и в.д. помоћника министра за политику одбране Милан Мојсиловић, в.д. помоћника министра одбране за материјалне ресурсе Ненад Милорадовић, командант Копнене војске Војске Србије генерал-потпуковник Милосав Симовић и изасланик одбране Републике Србије у Москви пуковник Будимир Гајић. 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
12.08.2017
mp4 (119,31 MB)
Министар Вулин о састанку са Шојгуом
12.08.2017
mp4 (21,14 MB)
Министар Вулин о миговима
12.08.2017
mp4 (109,89 MB)
Министар Вулин о војној неутралности
12.08.2017
mp4 (59,2 MB)
Покривалица