Министарство одбране Републике Србије
 
09.08.2017.

Регионална иницијатива, не НАТО вежба



Одговарајући на новинарско питање да ли вежбе у којима Србија учествује са НАТО мењају наш став о војној неутралности, министар Вулин изјавио је да првенствено треба објаснити нашој јавности да вежба о којој су медији писали у протеклих неколико дана „REGEX 2018“ није НАТО вежба, то је регионална иницијатива која иначе постоји oд 2013. године.


- До сада се та регионална иницијатива спроводила у Турској, БиХ, Грчкој, Јордану, а идуће године ће бити код нас. То је командно-штабна вежба, која ће бити подржана одређеним рачунарским симулацијама, и то су вежбе које су се и раније одржавале на простору наше земље. Прва вежба таквог типа урађена је 2010. године. Ово није НАТО вежба, већ регионална иницијатива и ништа друго – нагласио је министар Вулин.

Према његовим речима, Србија је неутрална земља и вежбаћемо са свима од којих можемо нешто да научимо, и са НАТО, и са ОДКБ, вежбаћемо и билатерално са Оружаним снагама САД, вежбаћемо билатерално са снагама Руске Федерације и са сваким од кога можемо нешто да научимо, ми ћемо радити.

- Док је Александар Вучић председник државе и врховни командант и док сам ја министар одбране, Србија неће ући у НАТО пакт. Кад Александар Вучић не буде врховни командант, не знам шта ће се дешавати, и кад не буде био председник Републике можда ће доћи неки други људи који ће мислити другачије, али док је он врховни командант нећемо ући у НАТО пакт, да не буде никакве дилеме и сумње – нагласио је министар Вулин.

Вежба REGEX-18 је резултат и наставак војне сарадње више земаља у оквиру регионалне иницијативе покренуте 2013. године, а реализује се уз стручну и делимичну финансијску подршку Команде здружених снага Напуљ и према НАТО стандардима које су прихватиле и све државе чланице Европске уније. Трошкове учешћа на вежби сноси свака земља учесница за своје припаднике.

Прва вежба у оквиру регионалне иницијативе (REGEX – Regional exercise) одржана је 2014. године у Турској, уз учешће пет официра Војске Србије. Следећа вежба REGEX-15 реализована je у Грчкој уз учешће четири официра Војске Србије, а 2016. године вежба је реализована у Босни и Херцеговини уз учешће пет штабних официра и једног вода Војне полиције Војске Србије. Ове године вежба је реализована у Јордану уз учешће четири штабна официра Војске Србије.

Наредне, 2018. године, одржавање вежбе REGEX-18 биће у Србији. У плану је командно-штабна вежба подржана рачунарским симулацијама по теми „Рад команде мултинационалне бригаде у мултинационалним операцијама“. До сада је учешће на вежби потврдило 12 држава чланица Медитеранског дијалога, Партнерства за мир и НАТО.

Посебно истичемо да REGEX-18 није прва међународна вежба која се према НАТО стандардима реализује у Србији. Претходно су реализоване вежбе VIKING-14 и LOGEX-15, као и један сегмент вежбе COMBINED ENDEAVOUR 2011.
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
09.08.2017
mp4 (126,73 MB)
Изјава