Министарство одбране Републике Србије
 
09.08.2017.

Министар Вулин у „Крушику“



Министар одбране Александар Вулин посетио је данас привредно друштво ХК „Крушик“ у Ваљеву.


Том приликом, министар одбране састао се са генералним директором Младеном Петковићем и руководством те фабрике одбрамбене индустрије, као и са представницима синдиката, након чега су обишли погон механичке обраде „Упаљачница“.

Руководство „Крушика“ информисало је министра Вулина о стању, постигнутим резултатима пословања, степену реализације инвестиција које су започете, плановима за будућност, као и о предузетим мерама које се тичу безбедности запослених који обављају производне процесе.

Министар Вулин је нагласио да је укупна вредност извозних уговора Одбрамбене индустрије Србије, заједно са СДПР-ом, 754 милиона долара и да ће раст извоза ове године бити 20 процената.


- Очекујемо да ће наменска индустрија Србије наставити тако да се понаша, наставити да производи, наставити да ради, и баш примером „Крушика“ показати да је могуће обновити оно што је било уништено, да је могуће од сопствених средстава проширити производњу, запослити раднике, пристојно платити раднике, и у исто време конкурисати на светском тржишту. Одбрамбена индустрија Србије показује да је то могуће, а Влада Републике Србије ће наставити политику прошлог председника Владе господина Вучића да интензивно улаже управо у одбрамбену индустрију Србије. То јесте наша шанса, то јесте наш простор, то је наша могућност да одговоримо на потребе светског тржишта и да на тај начин остваримо значајно веће новчане приходе – истакао је министар Вулин додајући да је у овом тренутку важно нагласити да је сада прилика да улажемо.

Према његовим речима, чињеница је да је светско тржиште у овом тренутку врло расположено према нашем производном програму, а колико ће то дуго бити, нико са сигурношћу не може да каже.

- На нама је да сада користимо ову прилику када одбрамбена индустрија Србије, заиста, на светском тржишту има велики простор за своје производе и да вишак вредности, вишак новца који зарађујемо, поново уложимо у одбрамбену индустрију да би била спремна за неке будуће догађаје, неке будуће промене – закључио је министар Вулин.


Директор Младен Петковић истакао је да „Крушик“ тренутно има 2.640 запослених, међу којима су и млади инжињери, и тренутно је најбројнија фабрика када је реч о броју запослених у одбрамбеној индустрији Србије.

- Од 2014. године, па до данас, запослили смо 1.500 нових радника како би све уговорене обавезе испоштовали у роковима који су предвиђени уговорима. Тренутно имамо уговорених послова за 276 милиона долара и имамо упослене капацитете за целу 2017, 2018. и 2019. годину. Како сада ствари стоје, „Крушик“ ће ове године оборити историјски рекорд када је реч о обиму производње и извозу, а по обиму извоза премашити за око 80 милиона долара – нагласио је Петковић.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
09.08.2017
mp4 (114,61 MB)
Посета
09.08.2017
mp4 (128,89 MB)
Изјава министра Вулина
09.08.2017
mp4 (149,99 MB)
Изјава Младена Петковића