Министарство одбране Републике Србије
 
08.08.2017.

Министар Вулин на сету серије „Немањићи“



Улога јавног сервиса мора да буде очување наше историје, очување нашег памћења, нашег трајања. Народи који могу много мање да се ослоне и позову на своју историју имају значајније одговоре у времену у коме ми живимо, него што смо ми – изјавио је министар одбране Александар Вулин током данашњег обиласка сета серије „Немањићи - рађање краљевине“ у репрезентативном објекту Гарде Војске Србије ловишту „Добановци“. 



Према његовим речима, јавни сервис треба да буде тај који ће да окупи остале националне институције, каква је и Војска Србије да дају свој допринос и да будућим генерацијама оставимо историјско виђење, али историјско виђење из наших очију, историју како смо је ми доживели, историју каква она јесте, која треба да пренесе поруку народу какав је био и народу какав може да буде.

- Ја сам захвалан јавном сервису РТС-а што је учинила овај велики напор, али сам исто тако сигуран да ће грађани Србије умети да цене све институције које су дале свој максимални допринос да се време Немањића оживи пред нама, али не само зато што је време Немањића, већ да се темељне вредности, које су још тада настале, које нас и данас одређују, прикажу баш пред овом генерацијом, да знамо одакле смо пошли и да би знали куда идемо – нагласио је министар Вулин. 


Министар одбране, у пратњи главног уредника културно-уметничког и документарног програма РТС Небојше Брадића и заменика команданта Гарде Војске Србије пуковника Жељка Гавриловића  обишао је место снимања и фундус средњовековног оружја и костима који се користе у сценама. 

„Немањићи - рађање краљевине“ телевизијска је серија чије се премијерно приказивање очекује крајем ове године, поводом обележавања 800 година од крунисања Стефана Првовенчаног. Реч је о највећем продукцијском подухвату у историји српске телевизије, будући да је за њу ангажовано 218 глумаца и 2.700 статиста. Серијалом, који ће обухватити два века владавине српске средњовековне династије, обележава се 800 година од настанка Српског краљевства и крунисања Стефана Првовенчаног. Пројекат настао у режији Марка Маринковића, а по сценарију Гордана Михића, продуцира Радио-телевизија Србије.

Улога Стефана Немање поверена је Младену Нелевићу, његове супруге Ане Немањић − Дубравки Мијатовић, њихове синове Стефана Првовенчаног, Вукана Немањића и Растка Немањића − Светог Саву, играју Војин Ћетковић, Небојша Глоговац и Драган Мићановић, а прву српску краљицу,  млетачку принцезу, Ану Дандоло тумачи Слобода Мићаловић. Серија је снимана на 240 локација широм Србије.  
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
08.08.2017
mp4 (114,6 MB)
Изјава министра Вулина
08.08.2017
mp4 (115,88 MB)
Снимање серије