Министарство одбране Републике Србије
 
04.08.2017.

Обележен Дан речних јединица и Дан Речне флотиле



Министар одбране Александар Вулин присуствовао је данас прослави Дана речних јединица и Дана Речне флотиле у Новом Саду, на Дунаву, на Кеју жртава рације.


Честитајући празник припадницима Речне флотиле, министар Вулин је истакао да је Речна флотила важан део наше Копнене војске.

- Сваки део наше војске подједнако je важан, јер сваки део наше територије заслужује подједнаку пажњу и заслужује нашу способност да се боримо и чувамо контролу над нашом територијом и да чувамо нашу слободу. Ми смо данас обележили традицију дугу више од једног века од како је војска Краљевине Србије изашла на своје реке, али и дуже од тога, од како Срби, па и у шајкашком батаљону, баш овде, бране своје право да живе и постоје. Где год смо били, где год нисмо имали своју војску, где нисмо имали свог судију, где нисмо имали свог лекара и учитеља, ратовали смо за друге, борили смо се за циљеве других и само покушавали да ту негде пронађемо мали простор за себе, за свој народ, за право да трајемо, за право да наше породице трају – нагласио је министар Вулин.

Према његовим речима, Србија је изборила своје право да одлучује о својој спољној политици, да одлучује о својој унутрашњој политици, Србија је изборила своје право да одлучује сама о себи и тог права се нећемо никада и нипошто одрећи.


- Да би било могуће да одлучујемо о себи, морамо да имамо моћну и снажну армију, морамо да имамо армију која је снажна и на реци и на копну и у ваздуху, морамо да имамо армију коју чине задовољни припадници и морамо да имамо армију коју поштује и разуме читаво друштво – закључио је министар Вулин.

Градоначелник Вучевић похвалио је досадашњу сарадњу са Речном флотилом и Војском Србије, нагласивши да је срце Речне флотиле смештено управо у том граду. Он је изразио наду да ће се сарадња на започетим заједничким пројектима наставити и убудуће, на обострану корист.

Командант Речне флотиле капетан бојног брода Андрија Андрић нагласио је да су додељени задаци које припадници те јединице свакодневно извршавају специфични због амбијента у коме се извршавају. Они представљају обавезу, додао је, и захтевају напоре сваког појединца и јединице, али су уједно велика част за све припаднике.


Свечаности, коју је обележио и дефиле бродова и средстава понтонирских јединица, присуствовали су и државни секретар у Министарству одбране Александар Живковић, командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић, командант Речне флотиле капетан бојног брода Андрија Андрић, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и многобројни гости.

Припадници Речне флотиле обележавају Дан речних јединица и Речне флотиле као сећање на 6. август 1915. године када је са навоза Чукарица поринут први српски ратни брод, оклопни чамац „Јадар“, чиме је отпочела историја српске Речне ратне флотиле Војске Краљевине Србије. 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
04.08.2017
mp4 (111,82 MB)
Изјава министра Вулина
04.08.2017
mp4 (61,2 MB)
Изјава градоначелника Вучевића
04.08.2017
mp4 (144,86 MB)
Свечаност