Министарство одбране Републике Србије
 
03.08.2017.

Министар Вулин са представницима верске службе




Министар одбране Александар Вулин састао се данас са представницима верске службе у Војсци Србије које је предводио начелник Одељења за веру пуковник Саша Милутиновић, након чега је са сарадницима обишао богослужбене просторе у касарнама „Бањица“ и „Бањица 2“. Састанку су присуствовали начелник Управе за обавештајно-извиђачке послове бригадни генерал Илија Тодоров и начелник Управе за људске ресурсе пуковник Саво Иришкић.

Пуковник Милутиновић информисао је министра одбране о значају и задацима верске службе у нашој војсци, наглашавајући да је планом развоја предвиђено уређење 50 богослужбених простора за вернике православне, римокатоличке и муслиманске вероисповести, а до сада је већ завршено 35.

Министар Вулин је нагласио да је верска Служба у Војсци Србије важан део свакодневних задужења и активности наших припадника, али више од тога, она је потреба сваког нашег припадника да се труди да буде бољи човек.

- Верска служба у Војсци Србије је јасно одређена одговарајућим документима, али постоје ствари које не могу да се регулишу документима. Постоје ствари које су у сваком од нас, наша потреба да будемо бољи људи, наша потреба да волимо људе око себе, наша потреба да волимо земљу у којој смо се родили, да је волимо, да радимо за њу и да је бранимо где год и када год је то потребно – истакао је министар Вулин.

Говорећи о значају војних свештеника, министар одбране је истакао да су сви војни свештеници у нашој армији на првом месту добри и честити људи, додајући да су они ту да учине све што је потребно да се човек као духовно биће осећа добро, испуњено, да може да задовољи сваку своју потребу.

- У Војсци Србије све религије су равноправно заступљене и сваки представник Војске Србије, без обзира на своју религијску припадност, има право и могућност да спроводи своју религију, да живи у складу са њеним учењем, да буде у сваком смислу чуван и да буде обезбеђено да се његова потреба за вером на сваки начин задовољава – нагласио је министар Вулин додајући да ће верска служба наставити да се развија у складу са потребама наших припадника и наставиће да буде важан део свакодневног живота у Војсци Србије, а сви наши свештеници ће, надаље, на првом месту волети своју земљу и своју Војску и сваког припадника наше војске.

Главни свештеник у Војсци Србије мајор Слађан Влајић нагласио је да верска служба већ четири године функционише у Војсци Србије и Министарству одбране, а тежи се ка томе да се њени капацитети стално повећавају у корист Војске Србије и свих њених припадника.

- Представници верске службе, војни свештеници и војни службеници спремни су да својим радом и својим залагањем допринесу развоју оперативних способности Војске Србије на плану развијања моралних и духовних вредности и поштовања верских права и слобода свих припадника Војске Србије – истакао је мајор Влајић.

Током данашњег обиласка, министар Вулин, са сарадницима, посетио је параклис светог мученика Георгија у касарни „Бањица 2“, као и капелу Божјег милосрђа и месџид у касарни „Бањица 1“, које су му представили мајор Влајић, помоћник главног војног капелана заставник Горан Јокановић и главни војни имам мајор Мустафа Јусуфспахић.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
03.08.2017
mp4 (132,23 MB)
Састанак
03.08.2017
mp4 (136,96 MB)
Министар Вулин
03.08.2017
mp4 (61,14 MB)
Мајор Слађан Влајић