Министарство одбране Републике Србије
 
02.08.2017.

Обележен Дан авијације




Министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић са сарадницима присуствовали су централној свечаности поводом Дана авијације, 2. августа, одржаној на аеродрому Батајница у Команди 204. ваздухопловне бригаде.

    - Српско ваздухопловство није само техника. То су људи који су показали да пред надмоћним непријатељем никада неће променити страну, никада неће одустати, неће рећи не. Српско ваздухопловство изнaд свега чине људи који воле своју земљу, ово небо изнад нас. Има земаља које своје небо препуштају другима, чију слободу, независност и небо чувају друге армије. Има таквих земаља, али Србија није међу њима. Није, зато што има непоколебљиве, храбре и стручне људе који су у стању да се носе са сваком препреком, сваким изазовом. Људе који никада, баш никада нису обрукали своју земљу и свој народ - рекао је министар Вулин.

- Деценијама иза нас српско ваздухопловство није могло да се похвали новим летелицама и ремонтованим апаратима. Сада можемо да кажемо да је то време прошло и да ћемо бринути о бољој техничкој опремљености, али исто тако и о бољем положају сваког нашег припадника. Било је времена у којима смо се стидели најбољих и најхрабријих, у којима нисмо смели да кажемо да су најбољи те 1999. били на нашем небу. Та времена се више никада неће вратити. Србија је поносна на сваког од вас, као што је поносна на успомену на хероје који су те 1999. године имали храбрости да полете и да се супротставе најмоћнијим на свету. Нико није моћан као Србин кад брани своју земљу и своје небо. Зато с огромним поносом стојим пред вама и говорим оно што мисли свако дете у Србији: Док је вас наше небо је слободно и мирно, док је вас Србија је поносна, слободна, безбедна и мирна - поручио је министар Александар Вулин пилотима Војске Србије.
           
Одговарајући на питање новинара о обнављању авијације Војске Србије министар Александар Вулин је рекао.

 -  Авијација се после деценија намерног запуштања обнавља. Обезбедили смо два нова хеликоптера, а ускоро стижу и нови хеликоптери Н 145 L. Извршили смо ремонт дела наше транспортне авијације, а стићи ће и мигови 29. Деценијама уназад нико није ни размишљао о томе да набави нове авионе, а посебно не овог квалитета и ове снаге. Авиони стижу онако како је предвиђено, до краја године.

Свечаности су присуствовали заменик команданта РВ и ПВО бригадни генерал Сава Миленковић, досадашњи команданти и бивши припадници 204. ваздухопловне бригаде, представници локалне самоуправе, Српске православне цркве, бројних удружења и пријатељи јединице.

После обраћања министра Вулина, пилотима пуковнику Саши Мијаиловићу, потпуковнику Белом Герстмајеру и мајорима Ђурици Марићу и Миломиру Маљковићу додељен је златни летачки знак, а затим су прочитане наредбе о награђеним и похваљеним припадницима 204. ваздухопловне бригаде. На крају свечаности одржан је дефиле јединица.

У оквиру обележавања Дана авијације на аеродрому је освештано спомен обележје "Нико није рекао не", подигнуто у кругу касарне и посвећено погинулим припадницима Ратног ваздухопловства. 
 
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
02.08.2017
mp4 (119,83 MB)
Свечаност
02.08.2017
mp4 (57,16 MB)
Министар Вулин о обнављању авијације
02.08.2017
mp4 (235,15 MB)
Обраћање министра Вулина
02.08.2017
mp4 (106,92 MB)
Полагање венца