Министарство одбране Републике Србије
 
31.07.2017.

Нови простор за сарадњу Србије и Израела



Недавна посета министра одбране Србије Израелу и наставак и унапређење сарадње у области одбране биле су теме данашњег састанка министра Александра Вулина и амбасадорке Израела у Београду, Алоне Фишер Кам. Министар Вулин најпре је изразио велико задовољство сусретом са израелским колегом Авигдором Либерманом, с којим је, како је истакао, имао изузетно плодотворне разговоре, који су отворили могућности за значајно интензивирање сарадње, посебно у областима војног образовања, војне медицине и одбрамбене индустрије.

Нови простор за сарадњу Србије и Израела
- Истичем значај потписивања Меморандума о разумевању између Владе Републике Србије и Владе Државе Израел у вези са војном, одбрамбеном и одбрамбено-индустријском сарадњом, чиме је створен нормативни оквир за даљи развој сарадње у свим областима од обостраног интереса и потврђена заинтересованост обе стране за даљи напредак и интензивирање нарочито билатералне одбрамбене сарадње - рекао је министар Вулин, изражавајући задовољство што је имао прилику да обиђе компанију Израелске одбрамбене индустрије Cyberbit и да се упозна са националном cyber стратегијом и решењима израелске стране у тој области. Навео је и да је током посете Меморијалном центру „Јад Вашем“ похвално оцењен почетак имплементације Споразума о сарадњи између Војног архива Министарства одбране Србије и Меморијалног центра, у коме се чува сећање и на жртве логора Јасеновац.

Министар Вулин је поновио захвалност Израелу за непризнавање самопроглашене „државе“ Косово, подсећајући на лични допринос који томе дају министар Либерман и патријарх јерусалимски Теофил III, који је, у сусрету са министром Вулином, Косово назвао „Јерусалимом српским на коме српски закон и српска држава треба да постоје“.

Нови простор за сарадњу Србије и Израела
На састанку је заједнички констатовано да посета министра Вулина Израелу, прва на министарском нивоу од 2003. године, отвара нови простор за сарадњу две државе и два министарства и даје подстицај који је неопходно искористити за иницијативе, размену идеја и конкретне пројекте.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
31.07.2017
mp4 (59,64 MB)
Састанак