Министарство одбране Републике Србије
 
28.07.2017.

Војно здравство понос нације




Припадници војног здравства јесу понос армије, али и понос нације која може да се похвали какве је људе одшколовала, какве је људе отхранила и какви људи брину о њој. Готово два века традиције које наше војно здравство бележи не може да каже колико је за толико година живота спасено и колико пута је и хуманост и знање надвладало и ратове и људску потребу и људску жељу да нанесе зло и бол, рекао је министар одбране Александар Вулин честитајући празник припадницима санитетске службе на данашњој свечаности на Војномедицинској академији.



- Тих 178 година нико не може да каже колико пута је наш лекар учинио подвиг о коме се, можда, никада неће знати, али које је бар једно људско биће запамтило или које је бар једно људско биће одредило. Немојте никада заборавити да сте ви потомци оних лекара који су и у поразу били у стању да брину о противничком војнику као о себи. Ви сте потомци оних лекара који у албанској голготи делили лек и парче хлеба и са својим војником и са својим народом и са заробљеником. Ви сте потомци оних лекара о којима су се причале легенде од Сливничке битке па на овамо, ви сте потомци оних лекара који су и у рату и у миру увек и на првом месту били људи. Увек и на првом месту људи – нагласио је министар Вулин.

Према његовим речима, много је зла и много је лажи просуто по овом народу и много пута је о њему говорено језиком мржње и много пута је о овом народу говорено тако да истине неких других постану наше истине.



- Много пута се лаж просипала по глави овог народа и много пута смо оптуживани за оно што нисмо ни радили, а ни мислили да радимо. Али још нико никада није рекао да српски лекар урадио нешто лоше. Никада. И да је само то у ових 178 година, па да вам нација буде вечно захвална, да сте само то урадили – поручио је министар одбране.

Војно здравство, нагласио је министар Вулин, наставиће да се развија и убудуће ће се настојати да услуге војног здравства буду доступне, на првом месту, припадницима војске, али, исти тако, и припадницима читавог безбедносног система, јер специфичности које постоје у том систему, треба да буду задовољене управо од стране тих лекара.

- Ви их познајете, разумете и нико као ви не може тако брзо и тако сигурно да реагује у тренуцима када наука престаје и када оно што је научено на факултету не може тако лако да се примени. Само ви можете да препознате трауму и повреду која нигде није описана, да је залечите, да реагујете брзо, сигурно и да онај кога лечите буде сигуран и пун поверења јер је дошао у руке војних лекара. И сама та реч, поверење, је нешто што вас одређује, поверење које сваки пацијент осети када му кажете да ће ићи у воју болницу и бити уз војног лекара. Поверење и сигурност које свака породица осети, јер зна да ће добити најбољу могућу бригу, јер зна да ће се о њему бринути најбољи људи, најобразованији и најшколованији, најискуснији, најхрабрији и најпожртвованији – закључио је министар Вулин додајући да је поверење реч која одређује војне лекаре и реч која их описује.



Обраћајући се окупљеним припадницима војносанитетске службе, министар Вулин је поручио да је на нама да им будемо захвални, и их замолимо да се не мењају више него што их ова времена, која нису добра, могу променити и да остану, такви кави јесу,  и достојни успомене оних који су корачали пре њих.

Заменик начелника Управе за војно здравство пуковник др Угљеша Јовичић подсетио је присутне на историјат војног санитета и лекаре који су умногоме допринели његовом развоју те представио будуће планове, као и на војномедицинске центре који су под окриљем те Управе.

- Данас када обележавамо 178 година војног здравства и Дан санитетске службе имамо традицију која нас јако обавезује и чини нас поносним што смо припадници војног санитета, што носимо униформу и што помажемо људима. Велика искуства иза нас и наши резултати су нас обавезали, па зато то преносимо младим кадетима и лекарима да наставе и да усаврше оно што смо се ми трудили да урадимо и очувамо – поручио је пуковник Јовичић додајући да ће се припадници војног санитета и у будуће трудити да оправдају поверење своје професије и униформе коју са поносом носе.



Већ, традиционално, шесту годину за редом Управа за војно здравство додељује признање за ауторски подухват године у области медицинских наука, а овогодишњи лауреати су проф. др Гордана Дедић са Клинике за психијатрију и примаријус пуковник др Миливоје Панић за монографију „Суицид у војној средини“, којима је пуковник Јовичић на данашњој свечаности уручио признање.

Дан санитетске службе обележава се у знак сећања на 30. јул 1839. када је Указом Намесништва др Емерих Линденмајер постао први законски и указно постављени Начелник српског војног санитета.

Свечаности су присуствовали и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић са члановима колегијума, државни секретари у Министарству здравља и Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, заступник начелника ВМА пуковник проф. др Мирослав Вукосављевић, представници Министарства одбране и Војске Србије, бројни гости, сарадници и запослени у војном здравству.
 
 
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
28.07.2017
mp4 (77,11 MB)
Mинистар Вулин
28.07.2017
mp4 (60,1 MB)
Пуковник др Угљеша Јовичић
28.07.2017
mp4 (99,49 MB)
Свечаност
28.07.2017
mp4 (337,87 MB)
Обраћање