Министарство одбране Републике Србије
 
25.07.2017.

Сарадња Министарства одбране и Чешке развојне агенције



Директор Дирекције за европске интеграције и управљање пројектима Сектора за политику одбране пуковник др Катарина Штрбац потписала је данас са амбасадорком Чешке Републике у нашој земљи Иваном Хлавсовом Меморандум о разумевању који се односи на донацију Центру за мировне операције Генералштаба Војске Србије. Реч је о документу о сарадњи између Министарства одбране и Чешке развојне агенције а донација обухвата техничку опрему у вредности од око 30.000 евра. 



Сарадња је део пројекта „Подршка развијању националних капацитета Републике Србије за цивилни допринос операцијама подршке миру и менаџмента цивилних криза“, у коме Министарство одбране учествује са Министарством спољних послова, Министарством за европске интеграције и Центром за међународне и безбедносне послове (ISAC фонд), а који финансира Чешка развојна агенција Министарства спољних послова Чешке Републике.

Данашњем потписивању су присуствовали и начелник управе за Оперативне послове Генералштаба Војске Србије бригадни генерал Душко Жарковић и заступник начелника Центра за мировне операције пуковник Никола Дејановић. Том приликом, делегација предвођена амбасадорком Хлавсовом, обишла је капацитете Центра за мировне операције, а присуствовала је и презентацији о задацима, намени и систему обуке која се у Центру изводи. 

У складу са захтевима Европске уније за јачање капацитета Србије за учешће у цивилним мисијама, као и договором на састанку Преговарачке групе за поглавље 31, у марту 2016. године одлуком министра одбране формирана је Подгрупа Министарства одбране и Војске Србије задужена за обезбеђивање законског оквира и јачањe институционалних капацитета за учешће Србије у цивилним мисијама Европске уније. 



Руководилац Подгрупе је пуковник Катарина Штрбац, чланови су припадници Министарства одбране и Војске Србије. Резултат досадашњег рада Подгрупе је усаглашен Акциони план, који произилази из Извештаја о потреби успостављања националног законодавног оквира и институцијалних капацитета за учешће цивилних структура из Србије у мултинационалним операцијама, усвојен на седници Владе у мају 2017. године. 

Тим документом је предвиђено да се у Центру за мировне операције спроводи обука цивила пред распоређивање у мултинационалне операције. У складу с тим, Центар тренутно припрема основни програм по коме ће се обучавати цивилни експерти које ће Србија упутити у неку од мисија Европске уније.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
25.07.2017
mp4 (33,81 MB)
Потписивање споразума