Министарство одбране Републике Србије
 
25.07.2017.

Подршка Израела Србији



Настављајући посету Израелу, министар одбране Александар Вулин обишао је Музеј  холокауста Јад Вашем, споменик страдања јеврејског народа у холокаусту, који је основан 1953. године као светски центар за документацију, истраживање, образовање и комеморацију страдања Јевреја у Другом саветском рату. У музеју се чува и сећање на страдале у логору Јасеновац. Министар Вулин положио је венац на спомен-обележје свим жртвама холокауста у име припадника Министарства одбране и Војске Србије и уписао се у Књигу утисака.


Министар Вулин потом је обишао Стари град у Јерусалиму и састао се са патријархом Јерусалимским Теофилом III. У књигу утисака министар Вулин је уписао: „У Светом граду српски народ има дубоке корене. Неизмерна захвалност Вашој светости што чувате успомену и будите наду“.

Говорећи о разговору са патријархом Јерусалимским, министар Вулин је рекао да је Јерусалимска патријаршија веома утицајна не само у Јерусалиму, Израелу већ на читавом Блиском Истоку и да се реч патријарха веома слуша.


„Патријарх је био веома јасан да Косово и Метохија не могу да буду отети од Србије и да ће Јерусалимска патријашија, где год се чује њен глас, понављати да је то Јерусалим српски и да је то територија на којој српски закон и српска држава треба да постоје“, истакао је Вулин.

Оцењујући посету Израелу министар Вулин је рекао да су разговори које је имао са израелским колегом Либерманом веома плодотворни и да су отворене могућности за интензивнију сарадњу у области одбране, посебно у области војног школства, здравства и одбрамбене индустрије.

„Имамо шта да научимо од Израела и када је у питању политика неутралности, будући да се Израел налази на турбулентном простору на коме је потребно показати не само војничку чврстину и снагу, већ и дипломатску способност и умеће“, нагласио је министар одбране Александар Вулин у изјави на крају званичне посете Држави Израел, првој на нивоу министара одбране од 2003. године.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
25.07.2017
mp4 (58,29 MB)
Министар Вулин о значају Јерусалимске патријаршије
25.07.2017
mp4 (45,96 MB)
Министар Вулин о значају сарадње са Израелом
25.07.2017
mp4 (87,28 MB)
Посета Јерусалимској патријаршији