Министарство одбране Републике Србије
 
17.07.2017.

Испраћај контингента Војске Србије у мировну операцију MINUSCA



Свечани испраћај шесте ротације контингента Војске Србије у мировну операцију Уједињених нација у Централноафричкој Републици (MINUSCA) организован је данас у касарни „Бањица 2“ у Београду.


Свечаности су присуствовали министар одбране Александар Вулин са сарадницима, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић са члановима проширеног колегијума, представници организацијских јединица Министарства одбране и породице и пријатељи мировњака.

Обраћајући се српским мировњацима, министар Вулин је подсетио да шести пут славна српска застава одлази у Централноафричку Републику.

 - Важније од тога где одлази је то што шести пут најбољи међу нама проносе славу Србије тамо далеко.  Десетине хиљада прегледаних пацијената, више стотина најсложенијих хируршких интервенција и сваки пут речи хвале и дивљења за људе које смо послали да представљају нашу земљу, који носе заставу Србије, која се никад није вратила обешчашћена, рекао је министар упућујући им речи захвалности у име Министарства одбране и Републике Србије, јер су српски мировњаци "заставу увек носили високо и враћали је часно", али и учинили све и "показали да је могуће да о једној малој земљи говоре велики народи".



- Изабрали сте позив који није само хуман већ и тежак и због кога сте се обавезали да увек будете на страни онога који пати, ми вас баш такве шаљемо, да не дозволите да се према слабима примењује сила и насиље али и да нас учините поносним као што смо увек били, јер ви сте припадници Војске Србије, славне, храбре и честите војске о којој можете да чујете и легенду али не можете да чујете лошу реч, рекао је министар и додао да у Африку не иду само као лекари или медицински радници, него и као амбасадори наше земље, њени највиши представници.


Он је додао да од њиховог знања, упорности, честитости и храбрости зависи како ће тамо далеко неки људи мислити о нама и нашој земљи.

- Зато шаљемо најбоље да би се о нама говорило и мислило само најбоље, а ми који остајемо мислићемо на вас, бићемо на вас поносни и радоваћемо се вашем повратку и свакој вести од вас, рекао је министар одбране. 

У Централноафричку Републику упућује се 70 припадника Војске Србије - 17 официра, 8 подофицира, 4 професионална војника, 41 цивилно лице, који ће наредних шест месеци у саставу Српске војне болнице бити ангажовани на медицинском збрињавању снага Уједињених нација у операцији MINUSCA.


У контингенту кога чине војна болница нивоа 2, команда и јединица за логистичку подршку, је 24 припадница женског пола, што чини 40 процената припадника.

Командант српског контингента у мисији MINUSCA биће пуковник Јадранко Јукић,  из Школе националне одбране, а командант војне болнице у шестој ротацији пуковник др Зоран Димовић. 



Министар одбране Александар Вулин  је предао заставу Републике Србије команданту српског контингента, пуковнику Јукићу, који је рекао да заставу прима са професионалном и војничком одговорношћу и истакао да је контингент припремљен за упућивање у зону операције и да ће све задатке извршавати достојанствено и одговорно, с поносом што представљају Војску Србије, Министарство одбране и Републику Србију.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
17.07.2017
mp4 (188,83 MB)
Обраћање министра Вулина
17.07.2017
mp4 (129,35 MB)
Испраћај