Министарство одбране Републике Србије
 
17.07.2017.

Изазови мигрантске кризе



Министар одбране Александар Вулин састао се са извршним директором Агенције ЕУ за европску и обалску стражу FRONTEX Фабрићем Леђеријем, са којим је разговарао о политичко-безбедносној ситуацији у региону Западног Балкана, са нагласком на мигрантску кризу. 

На састанку је констатовано да је безбедносна ситуација у региону релативно стабилна, уз забрињавајуће постојеће тензије, док је мигрантска криза кључна тема која превазилази националне границе и захтева свеобухватан и дугорочни приступ. Реч је о феномену и изазову са којим се савремени свет суочава, а који је показао узајамну повезаност просторно веома удаљених региона, рекао је Вулин и истакао да стога и одговор на мигрантску кризу мора бити заједнички.


Он је нагласио да је од почетка кризе кроз Србију прошло око милион миграната, а иако није чланица ЕУ већ само кандидат, Србија делује као одговоран члан међународне заједнице и као такви смо спремни да будемо део трајног решења:

 - Мада само транзитна земља, Србија жели да буде део решења у европским оквирима, али првенствено води рачуна о сопственим националним интересима и њиховој заштити, рекао је министар одбране и додао да Влада Републике Србије улаже огроман напор како би „помирила“ националну безбедност земље са потребама миграната, не дозвољавајући да се терет кризе пребаци на суседе. При томе преузимамо свој део терета и одговорности и трудимо се да сви мигранти буду збринути на хуман начин, за разлику од неких земаља које су финансијски далеко богатије.

Вулин је истакао да су велики део одговорности преузели и Министарство одбране и Војска, пружајући снажну подршку на ублажавању последица кризе осталим државним органима, посебно имајући у виду огромне напоре који се улажу у појачану контролу граница и спречавање криминалних активности кријумчара и трговаца људима.

Министар одбране је рекао да је од почетка ангажовања Заједничких снага укупно спречен илегални прелазак око 21.000 мигранта, а тренутно је у Србији смештено око 6.000 њих, већином из Авганистана. Будући да са том земљом немамо потписан билатерални споразум, замолио је свог саговорника за посредовање агенције FRONTEX.


Леђери је министру одбране представио новог официра за везу те организације за Западни Балкан Весну Маринковић и упознао га са делокругом рада агенције FRONTEX, проширeним надлежностима и новом стуктуром, као и са досадашњим активностима и будућим плановима за решавање мигрантске кризе.

Европска агенција за чување граница и обале – Фронтекс (The European Borderand Coast Guard Agency) је успостављена одлукама Европског парламента и Европског савета од септембра 2016. године. Њена основна мисија је промоција, координација и развој система управљања границама ЕУ, док је њена главна функција помоћ граничним властима држава ЕУ у заједничком раду.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
17.07.2017
mp4 (44,33 MB)
Састанак