Министарство одбране Републике Србије
 
14.07.2017.

Србија инсистира на формирању Заједнице српских општина



Министар одбране Александар Вулин састао се са амбасадором СР Немачке Акселом Дитманом.


Током разговора потврђено је да су политички односи две земље на историјском врхунцу што је резултат континуираних сусрета на високом нивоу и личног пријатељства председника Вучића и канцеларке Меркел, а свеукупно је резултирало и унапређењем економске сарадње у обостраном интересу.

Истовремено, рекао је министар Вулин, сарадња Србије и Немачке је активан допринос убрзаном прикључењу Србије Европској унији и изузетно ценимо подршку и разумевање Немачке на том путу, нагласио је министар одбране, док је немачки амбасадор истакао да је Немачка близак и поуздан партнер Србије на њеном путу у Европску унију, те да се поглавља 23 и 24 односе на владавину права и те реформе нису у вези са поглављем 35.

Вулин је истакао да поглавље 35 није замена за бриселски дијалог, те да Србија инсистира на хитној имплементацији досадашњих договора из Бриселског споразума, а посебно на формирању Заједнице српских општина, што очекује од оног ко формира владу на КиМ.

Министар одбране је рекао да Србија настоји да мирним средствима обезбеди нормалан живот српске заједнице на простору КиМ, где једино КФОР препознаје као партнера и носиоца стабилности.



На састанку је констатовано да сарадња две земље у области одбране прати ниво укупних билатералних односа, а Вулин је истакао да смо подједнако задовољни постигнутим нивоом сарадње са НАТО кроз Партнерство за мир, као и са позицијом посматрача у ОДКБ.

Министарство одбране наставља са избалансираном политиком одбране у складу са прокламованом војном неутралношћу, те ће у складу са дефинисаним националним интересима радити на унапређењу и даљем развоју односа са свим државама и међународним организацијама.
Стога је, рекао је Вулин, сарадња у области одбране са земљама региона на високом нивоу и често покретач унапређења укупних односа, будући да је Србија свесна да једино кроз дијалог и сарадњу, као и интеграцију држава Западног Балкана у ЕУ, може да се успостави дугорочна стабилност у региону.
На састанку је било речи и о доприносу који Србија кроз учешће у мултинационалним операцијама УН и ЕУ даје глобалној стабилности, те је Вулин потврдио де ће се наставити континуитет тог ангажовања.

Министар одбране упознао је амбасадора Дитмана и са снажном подршком коју Заједничке снаге Војске Србије и Полиције пружају при ублажавању последица мигрантске кризе, нагласивши да је од почетка њиховог ангажовања спречен илегалан прелазак више од 21.300 миграната.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
14.07.2017
mp4 (22,9 MB)
МО и амбасадор СР Немачке