Министарство одбране Републике Србије
 
13.07.2017.

Нераскидиво пријатељство и сарадња Србије и Грчке



На маргинама прве седнице Високог савета за сарадњу између Србије и Грчке, која се одржава данас у Солуну, министар одбране Александар Вулин разговарао је са грчким колегом Паносом Каменосом о даљем унапређењу сарадње у области одбране.


У срдачном разговору, министри су нагласили да су односи Србије и Грчке традицонално пријатељски и да постоји јасно опредељење обе стране за даље интензивирање односа у свим областима од заједничког интереса, укључујући и наставак политичког дијалога и даље унапређење привредне сарадње.

- Најснажнија потврда нашег пријатељства је континуирана подршка коју Грчка даје нашој земљи када је реч о чланству у ЕУ и очувању територијалног интегритета и суверенитета на Косову и Метохији, истакао је министар Вулин у разговору. Министар је посебно захвалио припадницима грчког контингента КФОР на професионалном ангажовању и доприносу безбедности на Косову и Метохији. Република Србија препознаје КФОР као партнера и носиоца стабилности у јужној српској покрајини, рекао је Вулин и додао да се Србија оштро противи трансформацији Косовских снага безбедности у тзв. „Војску Косова".

Вулин и Каменос сагласили су се да постоји обострани интерес за даље унапређење сарадње у области одбране. На билатералну и мултилатералну сарадњу позитивно је утицало и преузимање улоге Контакт амбасаде Републике Србије са НАТО од стране Републике Грчке од првог јануара ове године. Такође, Министарство националне одбране Грчке значајно је подржало учешће Републике Србије у саставу Борбене групе Европске уније HELBROC. Вулин је захвалио на изузетном гостопримству грчког народа приликом обележавања историјских датума и догађаја.


Српски и грчки министар одбране разменили су мишљења о актуелним безбедносним изазовима у региону, пре свега о мигрантској кризи и сложили су се да је неопходна сарадња свих земаља у борби против тероризма и осталих асиметричних безбедносних претњи које не познају границе.

Министри су изразили задовољство недавном успешном реализацијом вежбе специјалних снага „FALCON", а потврда даљег развоја сарадње је и данашње потписивање Протокола о сарадњи у области војног образовања, који ће додатно уредити једну од тежишних области сарадње.

Током недавне посете грчког министра одбране Србији, потписан је Меморандум о разумевању између влада две државе, за сарадњу у оквиру Атинског мултинационалног стратешко-поморског координационог центра "AMSCC". Такође, реализован је Индустријски дан на којем су, по први пут, представници одбрамбених индустрија разменили информације о производним програмима и разговарали о модалитетима за успостављање сарадње.

Фото: Министарство одбране и ТАНЈУГ