Министарство одбране Републике Србије
 
12.07.2017.

Стабилна Србија кључ напретка региона



Министар одбране Александар Вулин састао се данас са командантом Команде здружених снага НАТО у Напуљу адмиралом Мишел Хауард. Министар Вулин изјавио је саучешће адмиралу Хауард поводом трагичне погибије 16 припадника Маринског корпуса у паду војног транспортног авиона у држави Мисисипи. Такође, Вулин је пренео и личне поздраве врховног команданта и председника Србије Александра Вучића адмиралу Хауард.

Стабилна Србија кључ напретка региона

Министар одбране истакао је на састанку да Србија остаје доследна војној неутралности, али и да је опредељена за даље јачање сарадње са НАТО, пре свега, кроз реализацију активности програма Партнерство за мир.

„Јачање способности наше војске је приоритет Министарства одбране, а вежбе са партнерима из НАТО, свакако, томе доприносе, као уосталом и вежбе са партнерима које нису чланице тог војног савеза. На тај начин градимо капацитете за учешће у мировним операцијама Европске уније и Уједињених нација и постајемо кредибилан партнер за допринос регионалној и глобалној безбедности, што је у складу са јасним спољнополитичким приоритетима Србије као што је чланство у Европској унији“, рекао је министар одбране.

Стабилна Србија кључ напретка региона

Вулин је нагласио да је Србија искрено посвећена очувању регионалне стабилности и да у потпуности поштује и уважава евроалтантска опредељења својих суседа, као што очекује да суседи поштују пут који је наша земља изабрала.

„Нисмо спремни да будемо део било ког војног савеза и чврсто смо опредељени за политику војне неутралности. С друге стране, Војска Србије активно учествује у вежбама са земљама чланицама НАТО-а које нас окружују. То видимо као прилику за јачање поверења међу државама региона, што је кључно за његову стабилност“, рекао је министар одбране.

Он је истакао да су, с обзиром на значај и зону одговорности Команде НАТО у Напуљу, отворен и искрен дијалог и одржавање редовних контаката на највишем нивоу предуслов за унапређење и јачање партнерске сарадње. Нарочито позитиван вид сарадње остварују Војска Србије и КФОР, оценио је министар.

„КФОР је тренутно најодговорнији чинилац за одржавање мира и безбедности на територији Косова и Метохије и због тога је од кључног значаја да снаге КФОР-а остану на КиМ онолико дуго колико је потребно. Став Србије је да најављена трансформација тзв. Косовских снага безбедности у тзв. Оружане снаге Косова представља грубо кршење Резолуције СБ УН 1244 и засигурно не доприноси успостављању трајног мира и безбедности у региону. Политички договори морају се поштовати и не могу се мењати“, поручио је министар Вулин.

Стабилна Србија кључ напретка региона

Адмирал Мишел Хауард сагласила се да је стабилност региона кључ за његов свеукупан напредак, а посебно за односе Србије са њеним суседима и учлањење у Европску унију. Она је, такође, истакла добру комуникацију Војске Србије са КФОР-ом и одличну сарадњу на  оперативно - техничком плану, што је потврђено кроз редовне састанке начелника Генералштаба Војске Србије и команданта КФОР, као и велики број заједничких активности.

Командант Команде здружених снага НАТО у Напуљу потврдила је значај сталног политичког дијалога и размене информација, нарочито када је реч о безбедносним изазовима као што су тероризам, организаовани криминал или миграторна криза, са којом се суочава регион западног Балкана, али и цела Европа.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
12.07.2017
mp4 (26,61 MB)
Састанак