Министарство одбране Републике Србије
 
07.07.2017.

Завршетак школовања официра 60. класе Генералштабног усавршавања




Поводом завршетка школовања официра 60. класе Генералштабног усавршавања Школе националне одбране, данас је на свечаности у Дому Народне скупштине председник Републике Србије Александар Вучић тројици прворангираних официра уручио официрске сабље. Осталим официрима који су завршили тај вид каријерног усавршавања, официрске сабље уручио је министар одбране Александар Вулин.
 
Честитајући им на успешно завршеном усавршавању, председник Александар Вучић је подсетио да су током претходног периода научили како да примене превентиван, ефикасан и интерресорни приступ пословима одбране,  да тај задатак није био нимало лак, али, да су захваљујући квалитетним програмима усавршавања и уз њихово пуно залагање, оспособљени да изналазе решења за најсложеније безбедносне изазове.
 
- Имали сте прилику да стекнете компетенције за обављање високих дужности у систему одбране, тежиште вашег усавршавања стављено је на процењивање дугорочних безбедносних трендова, развоја и елемената политике националне безбедности и сарадње с другим системима одбране, на регионалном и глобалном нивоу, рекао је председник Вучић и изразио уверење да је Србија, новом генерацијом официра који су завршили Генералштабно усавршавање, добила генерацију будућих лидера у систему одбране, на стратегијском и оперативном нивоу одлучивања.
 
Председник је додао да не постоји виша вредност коју штитимо од слободе, и да од официра очекује да оправдају поверење које им је указано.
 
- Поносим се вама, најбољим официрима, знам да ћете чувати независност наше Србије, јер немамо резервну отаџбину и морамо да је одбранимо од свих изазова, рекао је председник Вучић.
 
Говорећи о процесу преговарања за пријем у Европску унију, он је истакао да је он за нас важан, јер ћемо бити све ближе остварењу циља започетих реформи, а то је савремена Србија, као ефикасна држава која остаје привржена поштовању проверених вредности на којима је утемељена.
 
- Наша земља неће одустајати под било чијим и било каквим притиском од својих традиционалних пријатељстава, које неће само заснивати на љубави према књижевницима и сликарима, већ и на добрим и економским задацима у будућности, али и на доброј одбрамбеној сарадњи - поручио је Вучић.
 
Председник је рекао и да породицама официра дугујемо захвалност, зато што су, подржавајући часне позиве својих мужева, браће, родитеља, били увек на страни своје Србије, и најавио побољшање услова за припаднике система одбране и веће плате већ до краја године.

Вучић је истакао да му је посебно драго што су усавршавање успешно завршили и официри страних оружаних снага, које је посебно поздравио и истакао да њихов боравак у Србији сведочи о искреној намери да се и наша међудржавна сарадња у области безбедности и одбране подигне на највиши могући ниво.
 
-  Војна академија, као део Универзитета одбране,  поседује образовне капацитете за свеобухватно школовање официра, потпуно оспособљених за савладавање безбедносних изазова, рекао је председник Србије и, обраћајући се официрима, истакао да зна да међу њима нема богаташа, али има части, више него на било ком другом месту.
 
Додао је да верује да ће они у свом раду бити опредељени да употребљавају освојена знања, на општу добробит друштва, и да ће своје напоре усмерити узвишеном циљу, јачању одбране своје земље, а да ће отпоран и снажан безбедносни систем земље, уз развијену међународну сарадњу, обезбедити грађанима да живе и раде у миру и развијају своју земљу, рекао је председник Вучић.
 
Обраћајући се у име свих полазника 60. класе, најбољи међу њима, потпуковник Станиша Ђикић, у име колега поручио је председнику Србије да отаџбина може да рачуна на њихову посвећеност и одговорност, и да су спремни да адекватно одговоре на сваки изазов и претњу.
 
- Већ сутра, на новим дужностима у Министарству одбране и Војсци Србије, применићемо стечена знања и вештине, које смо освојили захваљујући великој помоћи наставника и старешина током усавршавања, рекао је потпуковник Ђикић који је посебне речи захвалности упутио породицама официра, због подршке и разумевања током школовања.
 
Свечаности у Дому Народне скупштине присуствовали су и председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић, министри у Влади Србије, начелник Генералштаба Војске Србије Љубиша Диковић, чланови колегијума министра одбране и начелника Генералштаба, представници јавног политичког живота, цркава и верских заједница и академске заједнице, изасланици одбране у Републици Србији, породице и пријатељи полазника.
 
Генералштабно усавршавање је интервидовског карактера и представља трећи ниво каријерног усавршавања официра чији је циљ развој лидерских способности официра за стратегијско размишљање и ефикасно командовање и руковођење у широком спектру националних и међународних безбедносних изазова.
 
Генералштабно усавршавање ове године је завршило 28 полазника из Министарства одбране и Војске Србије, три официра из Оружаних снага Босне и Херцеговине и два из Армије Републике Македоније.
 
Најуспешнији у класи су потпуковник Станиша Ђикић с просечном оценом 9.80, потпуковник Ивица Станковић (9.60) и потпуковник Предраг Јовичић с просечном оценом 9.20, док је 60. класа школовање завршила с одличном просечном оценом 8.66.
 
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
07.07.2017
mp4 (66,9 MB)
Председник Вучић - први део
07.07.2017
mp4 (72,29 MB)
Председник Вучић - други део
07.07.2017
mp4 (54,08 MB)
Пуковник др Мирослав Талијан
07.07.2017
mp4 (87,9 MB)
Потпуковник Станиша Ђикић
07.07.2017
mp4 (85,8 MB)
Свечаност