Министарство одбране Републике Србије
 
06.07.2017.

Челично пријатељство Србије и Кине



Министар одбране Александар Вулин састао се данас са амбасадором Народне Републике Кине Ли Манчангом. Кинески амбасадор пренео је министру Вулину поздраве и личну честитку министра националне одбране Кине генерала Чанга Ванквана на именовању на функцију министра одбране.


Вулин и Манчанг оценили су да је свеукупна сарадња две земље одличан пример у међународним односима, јер се заснива на грађењу чврстих веза сагласно сопственим интересима, али уз највиши степен међусобног уважавања и поштовања.

Министар одбране је рекао да Србија пружа чврсту подршку политици једне Кине и захвалио се на принципијелном ставу Кине када је реч о очувању територијалног интегритета и суверенитета Србије на простору Косова и Метохије. Он је затражио од кинеског амбасадора да та земља у Уједињеним нацијама подржи став Србије да се број војника КФОР-а на КиМ не смањује и позвао министра националне одбране Кине и начелника Генералштаба НОА Кине да посете Србију.



Традиционално пријатељство, разумевање и подршка су темељи односа Србије и Кине, због чега су обе земље истински опредељене за јачање сарадње на свим нивоима, сагласили су се саговорници. Када је реч о области одбране, Вулин и Манчанг истакли су да војно-економска и војно-техничка сарадња представљају кључне сегменте у којима је могуће градити посебне везе како између два министарства, тако и када је реч о кинеским и домаћим компанијама и научним установама.

“Чврсто смо опредељени за јачање сарадње са Кином, у духу јасно дефинисаних стратешких смерница које су постављене током сусрета председника Републике Александра Вучића са председником и премијером Кине Сијем Ђинпингом и Лијем Кећиангом. Као министар одбране, трудићу се да, као и до сада, у духу посвећености и професионализма, учиним све за надградњу обострано корисних партнерских односа у области одбране”, рекао је министар Вулин.

Он се захвалио кинеском амбасадору на донацији чамаца, мотора и друге опреме која је недавно предата Војсци Србије, као и помоћи коју је Кина током низа претходних година упућивала нашој војсци, а чија вредност износи четири милиона и деветсто педесет милиона евра.
“Кина је још једном показала своје велико пријатељство, а коришћењем донираних средстава на најбољи могући начин биће промовисана сарадња две војске и државе и потврђена приврженост даљем развоју односа“, нагласио је министар одбране.


Амбасадор Кине је истакао значај високог степена разумевања и узајамне подршке по низу питања од виталног интереса за Србију и Кину.  Манчанг је нагласио да је Кина истински опредељена за продубљивање односа у области одбране и да је потврда те намере посета више кинеских компанија српском Министарству одбране у претходном периоду, као и континуирани сусрети државника две земље на највишем нивоу. Он је потврдио да ће као амбасадор Кине наставити предано да ради на јачању веза две државе и војске.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
06.07.2017
mp4 (73,31 MB)
Састанак