Министарство одбране Републике Србије
 
05.07.2017.

Обележен Дан Дирекције за стандардизацију, кодификацију и метрологију



 
Дан Дирекције за стандардизацију, кодификацију и метрологију - 5.јул свечано је обележен у присуству представника организационих целина Министарства одбране и Војске Србије, представника предузећа Одбрамбене индустрије, као и представника Института за стандардизацију Србије и Дирекције за мере и драгоцене метале Србије.
 
Обележено је и 154. година од почетака организоване, нормативно уређене примене стандардизације. Непосредни носилац функције стандардизације и уједно највиши стручни орган у МО и ВС јесте Дирекција за стандардизацију, кодификацију и метрологију која обавља послове и представља највиши стручни орган у области материјалне стандардизације, Национални кодификациони биро Републике Србије и централног органа за метрологију у МО и ВС. Као таква организациона целина постоји од априла 2010. године и у протеклом седмогодишњем периоду је забележила низ импресивних резултата.
 
У протеклом периоду од оснивања, у потпуности су нормативно заокружене функционалне надлежности Дирекције кроз низ закона, правилника, упутства, међународних споразума, као и споразуме са Институтом за стандардизацију Србије и Дирекцијом за мере и драгоцене метале. Дигитализована је комплетна стандардатотека и у потпуности се прешло на електронску комуникацију. Од јуна 2014.године Дирекција је сертификована као Тир 2, пуноправни члан НАТО кодификационог система.

Поред континуитета раста у постигнутим резултатима, у овој години покренута је израда три нормативна акта којима се прецизније уређују функције Дирекције, као и нови циклус развоја у 2018. години.

 
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА