Министарство одбране Републике Србије
 
01.07.2017.

Почетак пробне производње муниције у Узићима




Председник Републике Србије Александар Вучић, министар одбране Александар Вулин, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић и начелник Генералштаба ВС генерал Љубиша Диковић присуствовали су данас почетку пробне производње у Фабрици стрељачке муниције Белом, у Узићима близу  Пожеге.

Председник Републике с пратњом, у друштву директора Југоимпорт СДПР Југослава Петковића, представника Министарства одбране и Војске Србије, локалних самоуправа и директора фабрика наменске индустрије  обишао је погон у коме почиње пробна производња, као и погон за пречишћавање воде и балистички тунел за тестирање муниције.

Током обраћања новинарима, председник је рекао да су сви данас имали прилику да виде како је ни из чега, "из ливада из шуме", након 14 месеци никла једна од најлепших и најмодернијих фабрика српске одбрамбене индустрије.

- Данас је запослено 47 људи, до краја године радиће 255  а до краја друге фазе 470 људи, рекао је Вучић и објаснио да белгијски стручњаци још увек постављају опрему и да ће тај посао трајати до краја године, кад је реч  о калибрима 7,62 и девет милиметра, уз посебне машине  за калибар 12,7 мм.

Након обиласка балистичког тунела, председник је рекао како верује да фабрика у Узићима много значи за Пожегу, али и за одбрамбену индустрију Србије.

-  Подсетићу вас, 2012. године у одбрамбеној индустрији било је запослено 8.000 људи, данас 11.300 хиљада, док би до краја године у том сектору требало да ради 12.000 - рекао је и подсетио да је 2012. године укупан извоз одбрамбене индустрије износио 154 милиона долара, а данас је 484 милиона, и "нећемо бити задовољни ни са предвиђених 750 милиона до 2020. године већ очекујемо да ће ићи преко милијарду".

Председник је најавио да је остало још много тога да се уради, посебно у одбрамбенојј индустрији Србије, али да верује да капацитети ове фабрике неће бити довољни и да ће се наставити с улагањима у нове погоне.

- Да смо направили 5 пута веће капацитете овде, могли бисмо све да продамо, јер је потражња велика, али још увек нисмо освојили ту технологију у машинама, опрема је скупа и овде нас кошта више од 70 милиона евра, али ће сваки радник производити око 500.000 комада малокалибарске муниције годишње,  што је у складу с највишим европским стандардима, кадa је реч о аутоматизацији и роботизацији и уз најмањи утрошак радне снаге -  рекао је председник Вучић, додавши  да ће, упркос томе, значајан број људи из овог краја наћи посао у новој фабрици, која ће имати велики профит, јер се комплетна производња  унапред продаје.

Кад је реч о одбрамбеној индустрији, он је најавио "нове идеје за ракетна пуњења" на простору панчевачке Утве,  као и планове за Краљево о којима се разговара са страним инвеститорима, а да ће у Скупштини ускоро бити усвојен закон који ту сарадњу омогућава.

- Све су то добре вести, тржиште је велико и одбрамбена индустрија ће се ширити, а ми морамо да напредујемо како бисмо сачували своју безбедност и сигурност, али и зато  јер хоћемо и да зарађујемо више, рекао је председник и поновио да ће се у Узићима производити око 100 милиона комада малокалибарске муниције годишње и најмање 12 милиона комада калибра 12 милиметара.

Фабрика стрељачке муниције, након прве фазе изградње, која ће бити завршена до новембра ове године, имаће 19 објеката укупне бруто површине 9 хиљада квадрата, где ће се годишње производити 103 милиона комада муниције калибара  7,62 и 9 милиметара, чија је вредност 26,2 милиона евра.

Инвестиционе вредност грађевинских радова у првој фази је 16,4 милиона евра, а технолошке опреме 17,2 милиона. Укупна инвестициона вредност фабрике је 91,2 милиона евра.

 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
01.07.2017
mp4 (145,18 MB)
Изјава председника Вучића - први део
01.07.2017
mp4 (67,17 MB)
Изјава председника Вучића - други део
01.07.2017
mp4 (133,37 MB)
Обилазак