Министарство одбране Републике Србије
 
23.06.2017.

Признања за припаднике који су се истакли у акцијама спасавања



Министар одбране Зоран Ђорђевић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, примили су данас у Малој ратној сали шест припадника Војске Србије и двојицу из Жандармерије, који су се претходних дана истакли у акцијама спасавања двоје деце код државне границе према Бугарској и човека из запаљеног чамца на Лиду у Земуну.
 
Уручујући медаљоне Министарства одбране  министар Ђорђевић је  истакао  да су припадници још једном доказали да достојно носе своје униформе, јер за њих није било дилеме треба ли помоћи и још једном доказати грађанима да завређују њихово поверење.
 
- Немамо довољно добар начин да вам се одужимо, можемо само да урадимо оно што је често најтеже, да вам људски и од срца кажемо хвала на вашем херојству - рекао је министар одбране, и додао да је сигуран да су поносни на своје дело и да им то што носе у себи нико не може одузети нити им платити, те да је то највећа привилегија.
 
Министар Ђорђевић је потврдио да је имао личну жељу да сретне награђене и уручи им признања како би им дао до знања колико поштује њихов чин.

- Част је познавати вас и бити министар одбране Војске која има такве припаднике у свом строју, изјавио је Ђорђевић.
 
Начелник Генералштаба генерал Љубиша Диковић придружио се честиткама и рекао награђеним припадницима да су учинили част  Војсци и Полицији тиме што су доказали да су спремни за добра и храбра дела.
 
- Срећни смо што имамо такве људе који часно обављају свој посао. Држава од нас очекује да обављамо задатке како најбоље умемо а постоји тим људи чија је жеља да учине све како би обезбедили боље услове за припаднике Војске и Полиције, рекао је генерал Диковић.
 
Подсетимо, припадници Заједничких снага Војске и Полиције, ангажовани на обезбеђењу дела државне границе, пронашли су двоје деце старости 16 и 9 година из села Драговита код Поганова – у општини Димитровград, која су се изгубила чувајући стоку, и одвели их до Здравственог центра у Димитровграду.
 
Током радова припадника 1. понтонирског батаљона Речне флотиле на склапању понтонског моста преко реке Дунав, до плаже Лидо у Земуну, награђени су из запаљеног  чамца у приватном власништву, захваћеног ватром, спасили човека - допливали до њега и извукли га на обалу плаже Лидо где му је докторка указала прву помоћ.
 
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
23.06.2017
mp4 (110,41 MB)
Министар Ђорђевић
23.06.2017
mp4 (67,02 MB)
Генерал Диковић
23.06.2017
mp4 (43,9 MB)
Уручивање признања