Министарство одбране Републике Србије
 
22.06.2017.

Дан високих званица на међународној вежби "Платинасти вук 17"




Министар одбране Зоран Ђорђевић, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, са члановима колегијума, амбасадори САД Кајл Скот и Уједињеног Краљевства Денис Киф, присуствовали су данас Дану високих званица на међународној вежби „Платинасти вук“ на бази „Југ“ код Бујановца.

На десетодневној вежби „Платинасти вук 17“, осим припадника Војске Србије, учествују јединице оружаних снага Босне и Херцеговине, Бугарске, Мађарске, Македоније, Сједињених Америчких Држава, Словеније, Уједињеног Краљевства и Црне Горе.

Говорећи о вежби, министар Ђорђевић је истакао да се база „Југ“ развија одређеном динамиком уз помоћ донација из САД, а напредак је видљив из године у годину.

- Овај полигон ће добити један потпуно другачији изглед и биће модеран полигон за увежбавање и наше војске, али и за мултинационалне вежбе као што је ова. На данашњем приказу у оквиру четврте по реду вежбе „Платинасти вук“ учествовало је 483 припадника из осам земаља и Србије, а од тога 99 припадника чинило је логистичку подршку – нагласио је министар одбране додајући да ће се са оваквим вежбама наставити и убудуће, јер је то прилика да се увежбава и тактика и техника, али и да јачамо наше оперативне способности и интеропeрабилност.

Према речима министра Ђорђевића, то је прилика да се људи упознају, као и да се оснажи пријатељство између наших земаља, а како је додао, наставиће се са неговањем традиције оваквих, али и комплекснијих вежби у будућности. Министар одбране је, такође, захвалио присутним амбасадорима који су подржали организацију ове вежбе и који присуствују данашњем приказу.

Обраћајући се учесницима вежбе, министар Ђорђевић је изразио задовољство што је био у прилици да сагледа шта су све заједничким снагама научили и савладали током претходних десет дана.

- Овом војном вежбом сте показали да заједничким и тимским радом девет земаља могу да раде као једна и да у оваквим ситуацијама будемо спремни да одговоримо на све изазове и претње. Нажалост, потребе за оваким стварима постоје у свету и сигурно ће постојати у годинама које су пред нама, али ми ћемо сви заједно да будемо ти који ће као гарант безбедности бити присутни тамо, и овако увежбани успостављати мир у тим деловима света – нагласио је министар Ђорђевић честитајући учесницима на успешно изведеној вежби са жељом да и наредних година учествују на вежбама са припадницима Војске Србије.

Након приказа, генерал Диковић захвалио је свим ученицима вежбе „Платинасти вук“ додајући да је данас приказан завршни део вежбе после десет дана заједничког увежбавања на Бази „Југ“.

- Вежба је врло добро организована и припремљена, а суштина је да војници из различитих земаља буду раме уз раме у мисијама очувања мира, висок степен поверења између војника и старешина на тим задацима и велико разумевање међу свим учесницима вежбе – оценио је начелник Генералштаба додајући да су нам овакве вежбе потребне и изводићемо их и у будућности чак и са већим бројем учесника, средстава и технике.

Амбасадор Скот изразио је задовољство што је на данашњем приказу био у прилици да види реалан сценарио у мировним операцијама, као и заједнички рад америчких и српских војника заједно са колегама из осталих земаља.

- Изузетно сам поносан да видим ову вежбу на Бази „Југ“, базу у којој смо ми, заједно са Србијом, уложили више од седам милиона долара, како би била опремљена најмодернијом опремом и симулаторима, како би војници имали прилике да вежбају без да се излажу опасности, а у реалним околностима – нагласио је амбасадор Скот додајући да су заједничке вежбе одлична прилика да се припадници наших оружаних снага припремају за учешће у мировним операцијама широм света где год да то затреба.

Говорећи о вежби, британски амбасадор Киф истакао је да је веома задовољан што припадници војске те земље учествују у вежби „Платинасти вук“.

- Ово је први пут у овом веку да наши војници званично учествују у вежби са српским колегама, што је за мене веома важно, нарочито због тога што се ове године обележава 180 година дипломатских односа Велике Британије и Србије – нагласио је амбасадор Киф додајући да се нада да ће сарадња бити тако успешна и у осталим областима.

На Бази „Југ“ јутрос је одржана и заједничка седница колегијума министра одбране и начелника Генералштаба.

 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
22.06.2017
mp4 (106,18 MB)
Изјава министра Ђорђевића
22.06.2017
mp4 (134,02 MB)
Обраћање министра Ђорђевића учесницима вежбе
22.06.2017
mp4 (59,02 MB)
Изјава генерала Диковића
22.06.2017
mp4 (89,85 MB)
Изјава амбасадора Кајла Скота
22.06.2017
mp4 (71,17 MB)
Изјава амбасадора Дениса Кифа
22.06.2017
mp4 (145,13 MB)
Вежба