Министарство одбране Републике Србије
 
22.06.2017.

Састанак помоћника министра за политику одбране са политичким саветником команданта Здружених снага НАТО




В.д. помоћника министра за политику одбране Милан Мојсиловић састао се данас са политичким саветником команданта Здружених снага НАТО у Напуљу др Мелом Мекналтијем.

Током састанка, на којем је разговарано о актуелној политичко-безбедносној ситуацији у региону, в.д. помоћника министра за политику одбране истакао је да спољнополитички приоритети Републике Србије остају очување територијалног интегритета и суверенитета, чланство у Европској унији и унапређење регионалне сарадње.

Република Србија активно ради на развоју сарадње са свим кључним актерима међународне заједнице, у складу са обостраним интересима и као војно неутрална држава нема интенције да мења такав статус.

Нови безбедносни изазови, ризици и претње у виду тероризма, економске и енергетске зависности, неконтролисаних миграција становништва из кризних подручја, налажу да сваки облик сарадње буде подигнут на највиши могући ниво, посебно са земљама из непосредног окружења.

Наглашена је потреба одржавања дијалога на највишем политичком и војном нивоу, уз продубљивање практичне сарадње кроз бројне доступне механизме Партнерства за мир који су у функцији изградње оперативних и функционалних способности Војске Србије.

Представник Команде Здружених снага у Напуљу сложио се да је стабилност региона кључ напретка у свеукупним односима са Републиком Србијом и њеним суседима. Истакао је одличну сарадњу снага КФОР са Војском Србије и потврдио да ће КФОР наставити да професионално извршава додељени мандат. Поздравио је напоре на достизању досадашњег нивоа сарадње и изразио очекивање да ће предстојећи састанци на високом нивоу чији се детаљи усаглашавају дати допринос њеном даљем унапређењу.