Министарство одбране Републике Србије
 
15.06.2017.

Изашао је нови број „ОДБРАНЕ“



Након неколико година паузе, у јединицама и на полигонима Војске Србије реализује се обука припадника резервног састава ратних јединица. На територији целе Србије, „Плаве коверте” које су са првим јунским данима пристигле на адресе војних обвезника изазвале су опречне коментаре јавности. Одазивање позиву на војну вежбу некима је послужио као повод за дебату, а многи су прихватили без оклевања извршавање уставне и законске обавезе и прилику да се присете вештина научених током војничких дана. Трагом приче, екипа магазина „Одбрана” обишла је полигоне и јединице Војске Србије и разговарала са старешинама које изводе обуку и припадницима резервног састава, а какви су њихови утисци можете прочитати у тексту „Војска другог ешелона“. 

На страницaма овог броја магазина „Одбрана” преносимо и искуства са десетодневне Командно-штабне вежбе „LOGEX 17”, одржанe од 8. до 19. маја у Тирани, која је била још једна прилика да припадници логистичког кадра у Војсци Србије покажу висок ниво професионализма и интероперабилности у конкуренцији колега логистичара из девет европских земаља.
 
Сликама и текстом испратили смо и вежбу Falcon 2017, коју су грчки и српски специјалци извели од 21. до 31. маја у Нишу. Њихова сарадња завршена је тактичком вежбом са бојним гађањем „Падобрански тим у противпобуњеничкој борби уз употребу специјалног десанта”, о чему можете читати у оквиру рубрике „Одбрана“. 

Репортажи са меморијалне 19. једриличарске регате „Зоран Радосављевић”, која је одржана 27. и 28. маја у Београду посветили смо странице нашег листа посвећене спорту. На два регатна поља, на Дунаву и Сави, надметала се 71 посада једрилица у класама „микро”, дужине 5,5 метара, „крсташ”, дужине више од 5,5 метара, „ласер” и „оптимист”, за дечаке и девојчице до 14 година. На овогодишњој „регати са емоцијама” такмичило се ви-ше од 100 једриличара. Припадници Речне флотиле обезбеђивали су регатно поље, кадети Војне академије помагали су у организацији регате и такмичили се у оквиру једриличарских посада, док су припадници РВ и ПВО налетима хеликоптера типа „газела” на симболичан начин означили почетак регате у знак сећања на свог колегу пилота мајора Зорана Радосављевића.

Уједно, у овом броју доносимо актуелне конкурсе и огласе, који ће бити подједнако значајни припадницима у систему одбране и грађанству.
ТЕМА – Обука резервног састава Војске Србије: ВОЈСКА ДРУГОГ ЕШЕЛОНА

ОДБРАНА - Припадници Војске Србије на командно-штабној вежби 
„LOGEX 17”: ВИСОК НИВО ИНТЕРОПЕРАБИЛНОСТИ

Вежба српских и грчких специјалаца – FALCON 2017:НАЈБОЉИ СА НАЈБОЉИМА
СПОРТ - Деветнаести једриличарски меморијал  „Зоран Радосављевић”: РЕГАТА СА ЕМОЦИЈАМА

СПЕЦИЈАЛНИ ПРИЛОГ – 170 
Права и дужности грађана у извршавању војне обавезе :РЕЗЕРВНИ САСТАВ ВОЈСКЕ СРБИЈЕ

СПЕЦИЈАЛНИ ПРИЛОГ – 171 
Војна академија : СТУДИЈСКИ ПРОГРАМИ ЗА САМОФИНАНСИРАЈУЋЕ СТУДЕНТЕ

„ОДБРАНУ“ можете купити на киосцима „ШТАМПЕ“ и „ФУТУРЕ ПЛУС“, у „ВОЈНОЈ КЊИЗИ“ у Васиној улици 22, у Београду, по цени од 100 динара, а дигитално издање на порталу www.novinarnica.net.