Министарство одбране Републике Србије
 
14.06.2017.

Државни секретар Нерић са председником Парламентарне скупштине НАТО



Државни секретар Ненад Нерић разговарао је данас са председником Парламентарне скупштине НАТО Паолом Алијем. На састанку је било речи о политичко-безбедносној ситуацији и регионалној сарадњи, миграторној кризи, сарадњи Републике Србије са НАТО и учешћу припадника Министарства одбране и Војске Србије у мултинационалним операцијама. 

Државни секретар Нерић са председником Парламентарне скупштине НАТО
Током састанка, државни секретар Нерић је истакао да Србија жели да буде поуздан, предвидив и озбиљан партнер свих актера на међународној политичко-безбедносној сцени који су заинтересовани да продубљују односе на основама међусобног уважавања, остваривања обостраних интереса и унапређења регионалне и глобалне безбедности. У складу са декларисаном политиком војне неутралности, подвукао је да спољна политика наше земље почива на сарадњи са САД, Руском Федерацијом, НР Кином и Европском унијом.

Државни секретар Нерић је посебно истакао опредељеност Србије за унапређење регионалне сарадње и односа са суседним државама, имајући у виду да је наш основни циљ стабилност региона и да чинимо све да се такво стање одржи. Поред тога, оценио је да учешће на активностима под окриљем Партнерства за мир за Србију представља оптимални оквир за остварење безбедносних циљева и унапређење одбрамбених капацитета, уз поштовање политике војне неутралности. 

Oбострано је закључено да је заједнички наступ и ангажовање шире међународне заједнице од кључног значаја у супротстављању актуелним безбедносним изазовима, међу којима се посебно истичу миграторна криза, тероризам и питања сајбер безбедности.

Председник Парламентарне скупштине НАТО Паоло Али je истакао значај стабилности Западног Бaлкана за стабилност на ширем европском простору и потврдио кључну улогу Србије за одржавање мира и стабилности у региону.  

Парламентарна скупштина НАТО представља форум за интерпарламентарни дијалог и размену ставова о политичким, економским и безбедносним питањима од значаја за развој трансатлантског партнерства.