Министарство одбране Републике Србије
 
09.06.2017.

Јачање сарадње у области одбране са Кином



Министар одбране Зоран Ђорђевић примио је данас чланове високе делегације Народноослободилачке армије Кине која борави у тродневној посети Републици Србији и коју предводи начелник за логистику и снабдевање Централне војне комисије генерал-пуковник Жао Кеши.
 
Пожелевши добродошлицу делегацији, Ђорђевић је изразио уверење да ће односи вишедеценијског пријатељства, уважавања и сарадње, након ове посете постати још чвршћи, богатији и садржајнији. Он је рекао да су разговори највиших званичника две државе у претходном периоду дали снажан импулс даљем интензивирању опште билатералне и војне сарадње.
 
„Кина је један од стратешких партнера наше земље са којим имамо изузетне политичке и економске односе. Препознајемо и велики потенцијал за проширење сарадње у области одбране и желимо да у свим областима од заједничког интереса градимо чврсте и дугорочне везе“, нагласио је министар одбране.
 
Вођа кинеске делегације генерал-пуковник Жао Кеши истакао је важност традиционално пријатељских односа две земље из којих простичу различити облици сарадње и нагласио да је Кина јасно опредељена за јачање војне сарадње са Србијом.
 
Министар Ђорђевић и генерал-пуковник Кеши сагласили су се да се у наредном периоду интензивира војна сарадња кроз заједничке обуке и вежбе, као и развојем научно-технолошке и војно-економске сарадње.
 
Министар одбране је рекао и да Србија цени спољну политику Кине, базирану на принципима мирољубивог решавања проблема и уважавању свих чинилаца у међународним односима, што се може видети и кроз подршку те земље легитимним настојањима Србије да реши ситуацију на Косову и Метохији мирним путем кроз дипломатске напоре наших званичника.
 
У току дана, министар одбране Зоран Ђорђевић састао се и са амбасадором Народне Републике Кине Ли Манчангом.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА