Министарство одбране Републике Србије
 
09.06.2017.

Састанак са председавајућим SEDM



В.д. помоћника министра за политику одбране Милан Мојсиловић састао се данас са председавајућим Секретаријата Процеса сарадње министара одбране Југоисточне Европе (SEDM) амбасадорoм Мустафом Левентом Билгеном.


Наведеном посетом амбасадор Левент Билген је обележио саму завршницу двогодишњег председавања Турске иницијативом SEDM, од које ће Грчка преузети председавање у јулу ове године. 

Мојсиловић је честитао амбасадору Билгену на успешно реализованом председавању, које је обележило висока професионалност, стручно залагање Секретаријата SEDM и гостопримство домаћина.

На састанку је посебно истакнута посвећеност јачању сарадње и даљем координисању напора у Југоисточној Европи у циљу ефикасног одговора на претње стабилности, као што су тероризам, насилни екстремизам и илегалне миграције.

Процес сарадње министара одбране земаља Југоисточне Европе покренут је на састанку министара одбране у Тирани, у марту 1996. године, а Србија је постала чланица у октобру 2009. године. Основни циљ SEDM је унапређивање разумевања и интензивирање политичко-војне сарадње у региону, ради јачања безбедности у овом делу Европе.