Министарство одбране Републике Србије
 
09.06.2017.

Анализа операција на Солунском фронту



Истраживањем на терену и анализом највећих битака током српских и савезничких операција на Солунском фронту настављена је реализација научно-истраживачког пројекта Школе националне одбране Војне академије под називом „Историјско-компаративна анализа операција на Солунском фронту 1916-1918“.


На студијском путовању је група полазника 60. класе Генералштабног усавршавања Школе националне одбране и чланови истраживачког тима Војне академије, а у раду учествују и потпуковник Метју Витчурч из Центра за ратне вештине Копнене војске Велике Британије и пензионисани пуковник канадске војске Глен Стенс, одличан познавалац историје Првог светског рата на подручју Балкана.

Пројекат је покренут прошле године поводом обележавања стогодишњице Великог рата, а према речима пуковника Марка Зеленовића, руководиоца студијског путовања, циљ је да полазници Генералштабног усавршавања и чланови истраживачког тима, после детаљне припреме у кабинетима, на терену изврше анализу различитих аспеката операција на Солунском фронту од 1916. до 1918. године. На тај начин официри на одговорним дужностима у Војсци Србије, користећи искуства и научене лекције из прошлости, боље ће разумети савремене операције и научено адекватно применити у операцијама које ће изводити у будућности. Посебан задатак за наставнике Војне академије је да развијају овај нови наставни облик у процесу школовања официра на различитим нивоима усавршавања. 



Четвородневно студијско путовање завршава се полагањем венца на Спомен-обележје на Зејтинлику и одавањем поште погинулим српским ратницима и борцима савезничких армија на Солунском фронту.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
09.06.2017
mp4 (140,74 MB)
Пуковник Зеленовић