Министарство одбране Републике Србије
 
01.06.2017.

Потврда интензивне сарадње у области одбране са Руском Федерацијом



Начелник Управе за Међународну војну сарадњу капетан бојног брода Милан Коњиковац разговарао је данас са изаслаником одбране Руске Федерације у Београду пуковником Андрејем Андрејевичем Киндјаковим, о тренутној сарадњи у области одбране и, том приликом, размотрени су модалитети за њено унапређење у наредном периоду. 


Истакнуто је задовољство две стране суштинским напретком билатералне војне сарадње, који се у претходном периоду огледао како у квалитативном, тако и квантитативном унапређењу односа. Сарадња у области одбране у потпуности прати одличне опште и политичке односе две државе, сагласно Декларацији о стратешком партнерству. Посебно је истакнут значај континуитета посета високог нивоа, у циљу дефинисања стратешких смерница будуће билатералне војне сарадње.

Капетан бојног брода Коњиковац изразио је захвалност због принципијелне подршке Руске Федерације нашим главним спољно-политичким приоритетима, а пре свега очувању територијалног интегритета и суверенитета Србије на простору Косова и Метохије. Истакао је да ћемо, као војно неутрална земља, наставити да сарађујемо са својим партнерима, на основама међусобног поштовања и уважавања. Он је исказао уверење да ће бити настављен развој и интензивирање обострано корисне војно-војне, војно-техничке, војно-образовне и војно-медицинске сарадње.

Пуковник Киндјаков сагласио се да је сарадња у области одбране примерена високом нивоу одличних општих и политичких односа. Посебно је истакао значај заједничких вежбовних активности и обуке, као и наставка сарадње у размени информација у циљу спречавања нових безбедносних изазова и претњи.



Исказано је задовољство две стране што ће договорена војно-техничка помоћ Руске Федерације Србији значајно допринети повећању одбрамбене моћи наше земље, као и унапређењу оперативних и функционалних способности Војске Србије. 

На крају, усаглашен је и потписан План билатералне војне сарадње између Министарства одбране Републике Србије и Министарства одбране Руске Федерације за 2017. годину.
photoФОТОГАЛЕРИЈА