Министарство одбране Републике Србије
 
24.05.2017.

Трибина поводом Дана словенске писмености и културе



 Поводом Дана словенске писмености и културе, на Правном факултету у Београду вечерас је одржана трибина у организацији Менсе Србије и Српског културног кола „Деспот Стефан Лазаревић“. Трибини, на којој су говорили професор на Филолошком факултету Мило Ломпар и доцент на Филозофском факултету Милош Ковић, присуствовао је министар одбране Зоран Ђорђевић, студенти Београдског универзитета, професори и други гости.


 
На трибини је истакнуто да, и поред тога што живимо у време занемаривања културе, која није чак ни „привилегија елита“, интересовање за саму манифестацију и излагања предавача указују на потребу постојања већег броја оваквих манифестација а изражена је и нада да ће ова прерасти у традицију. Милош Ковић се у свом излагању осврнуо на елементе нашег националног идентитета од словенског периода, преко светосавља и косовског завета до модерне Србије док је професор Ломпар говорио о последицама Вукове реформе, новосадском договору и значају ћирилице.


 
Дан словенске писмености и културе обележава се у знак сећања на просветитељску делатност Ћирила и Методија међу словенским народима.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА