Министарство одбране Републике Србије
 
24.05.2017.

Састанак министара одбрана Србије и Грчке



Министар одбране Зоран Ђорђевић и министар националне одбране Републике Грчке Панос Каменос, потврдили су на данашњем сусрету традиционално пријатељске односе две земље и опредељење за даљи развој сарадње у области одбране.



Грчки министар одбране је нагласио да је политичка подршка Грчке Србији недвосмислена. Односи две наше земље су више него одлични и на нама је да то максимално искористимо и за унапређење билатералне војне сарадње, истакао је министар Каменос.
 
Министри су се сагласили да сарадња у области одбране прати ниво укупних билатералних односа и тежишно се одвија у области војног образовања и обуке, те је управо у току прва заједничка вежба специјалних јединица двеју војски "FALCON 17". Реч је о конкретном резултату званичних сусрета начелника генералштабова и договора које су постигли команданти копнених војски, те је потребно наставити са сусретима на највишем нивоу како би се проналазиле нове могућности за повећање броја вежби и што квалитетније унапређење војне сарадње.

Министри Ђорђевић и Каменос потписали су Меморандум о разумевању између влада две државе о сарадњи у оквиру Атинског мултинационалног стратешко-поморског координационог центра (AMSCC).
 Састанак министара одбрана Србије и Грчке
У наредном периоду очекује се потписивање још споразума, будући да се Србија и Грчка залажу за даље интензивирање односа у свим областима од заједничког интереса, укључујући и наставак политичког дијалога, као и даље унапређење привредне сарадње, истакнуто је на састанку.
 
Србија изузетно цени традиционалну подршке Грчке у остваривању стратешких циљева српске спољне политике, пре свега чланству у ЕУ, као и очувању територијалног интегритета и суверенитета наше земље, истакао је министар Ђорђевић у разговору. Он је посебно захвалио припадницима грчког контингента КФОР на професионалном ангажовању и доприносу безбедности на Косову и Метохији.
 Састанак министара одбрана Србије и Грчке
Закључено је да преузимање улоге Контакт амбасаде за сарадњу Републике Србије са НАТО од стране Грчке, од 1. јануара ове године, позитивно утиче на сарадњу, како на билатералном тако и на мултилатералном нивоу. Ђорђевић је истакао и значај континуиране подршке Министарства националне одбране Грчке у вези са учешћем Србије у саставу Борбене групе Европске уније HELBROC, што потврђује и јача заједничку сарадњу.
 
На састанку је било речи и о безбедносним изазовима данашњице, са посебним нагласком на тероризам и мигрантску кризу, те је закључено да одлична сарадња обавештајних и безбедносних служби треба да буде окосница заједничке борбе против савремених претњи, као и подстрек за тешње повезивање са свим земљама региона.

Састанак министара одбрана Србије и Грчке 
Након састанка одржан је и Дан одбрамбених индустрија, на којем су учествовали представници компанија одбрамбених индустрија Србије и Грчке, са циљем да се размене информације о производним програмима и размотре могућности за војнотехничку и војноекономску сарадњу, после кога је министар Каменос положио венац на споменик Риги од Фере.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
24.05.2017
mp4 (44,51 MB)
Посета