Министарство одбране Републике Србије
 
23.05.2017.

Унапређење сарадње с Немачком



Министар одбране Зоран Ђорђевић разговарао је данас са делегацијом Бундестага СР Немачке коју су предводили Ханс-Петер Фридрих и Флоријан Хан. Саговорници су разменили ставове о политичко-безбедносној ситуацији у региону Западног Балкана и актуелним безбедносним изазовима на глобалном плану.
 

Министар Ђорђевић је упознао госте са актуелним процесом европских интеграција, приоритетима Министарства одбране у области Заједничке безбедносне и одбрамбене политике, са посебним освртом на мигрантску кризу као највећи изазов са којим се свет данас суочава.
 
- Србија жели да буде фактор стабилности у региону и партнер који ће да допринесе европској безбедности. Наше опредељење јесте да будемо војно неутрални а наша стратешка одлука да уђемо у Европску унију, рекао је министар Ђорђевић.
 
На састанку је оцењено да је сарадња Србије и Немачке у области одбране садржајна и разноврсна, као и да има могућности за унапређење у областима од обостраног интереса, посебно у области војно-војне и војно-економске сарадње у области одбрамбене индустрије.
 
Као значајан искорак у досадашњој сарадњи министар Ђорђевић је истакао заједничко ангажовање у Мисији ЕУ за обуку војних и безбедносних снага Малија (EUTM Mali) и додао да очекује да у наредном периоду тежишна област сарадње буде заједничка обука и ангажовање у мултинационалним операцијама. Саговорници су упознати да у наредном периоду очекујемо дефинисање и усвајање законског оквира који ће омогућити учешће Републике Србије у цивилним мисијама ЕУ.
 
Поред припрема за упућивање и заједничког учешћа у мултинационалним операцијама, разговарало се и о сарадњи у области образовања и обуке, војне медицине, контроле наоружања.
 
Оцењено је да би, поред наставка сарадње у тежишним областима, организација заједничких обука и вежби, за почетак и на нижем нивоу, дала посебан квалитет сарадњи.  
 
На крају састанка изражено је очекивање да ће, настављајући добре односе које су изградиле вледе две земље, они бити унапређени и сусретом министара одбране Србије и Немачке.
photoФОТОГАЛЕРИЈА