Министарство одбране Републике Србије
 
23.05.2017.

Министар Ђорђевић са шефицом Канцеларије УН за развој



Министар одбране Зоран Ђорђевић састао се са шефицом Канцеларије сталног координатора УН и сталног представника UNDP у Србији Карлом Робин Херши.

На састанку је било речи о развоју даље сарадње, те је Ђорђевић истакао да пројекти са УН и њеним специјализованим агенцијама имају велики значај за наставак процеса реформи којем је Министарство одбране истински привржено, што је посебно важно за напредак наше земље ка пуноправном чланству у ЕУ.
 Министар Ђорђевић са шефицом Канцеларије УН за развој

Ђорђевић је захвалио на подршци пруженој у реализацији пројекта CASM, чија укупна вредност се процењује на више од 11 милиона долара, а којим Србија показује да у области разоружања и контроле наоружања поштује стандарде, критеријуме и процедуре УН и ОЕБС.
 
Тема разговора био је и концепт родне равноправности за који је Ђорђевић рекао да је у Министарству одбране и Војсци Србије прихваћен као једно од стратешких опредељења, те ће наставити плански да се спроводе мере за повећање заступљености жена и њихово равноправно учешће у реализацији свих задатака.
 
Наредни Национални акциони план за спровођење Резолуције 1325 „Жене, мир и безбедност“ биће још комплекснији од претходног, истакао је министар одбране и додао да то чини Србију 2020-те године спремном да преузме једну од лидерских позиција на глобалном нивоу када је реч о поштовању права жена и њиховом укључењу у све сфере друштвеног и професионалног живота. Посебну пажњу посветићемо активностима усмереним на изградњу способности за учешће жена у мировним операцијама УН, те смо спремни да своја искуства и знања у том домену делимо и са другима, нагласио је Ђорђевић.
 
На састанку су размењени и ставови о мигрантској кризи и значајној улози Србије у очувању регионалне стабилности и унапређењу односа са земљама у окружењу.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА