Министарство одбране Републике Србије
 
21.05.2017.

Министру Ђорђевићу уручена Медаља за јачање војне сарадње са Белорусијом




Министар одбране Републике Србије Зоран Ђорђевић, који се налази у посети Републици Белорусији, састао се са председником Државног војноиндустријског комитета те земље Сегејом Павловичем Гуруљовим, са којим је разговарао о даљем унапређењу војнотехничке и војноекономске сарадња две земље.

Будући да је Државни војноиндустријски комитет надлежан за спровођење одбрамбене економске политике, контролу реализације рада предузећа у војноиндустријском сектору и војнотехничку сарадњу са другим државама, на састанку је било речи о детаљима формирања Заједничке комисије за војнотехничку сарадњу, која треба да омогући јачање веза одбрамбених индустрија две земље.

Приликом посете Белорусији министру Ђорђевићу уручена је Медаља за јачање војне сарадње са Белорусијом и плакета Министарства одбране те земље.

Током боравка у Минску министар одбране Зоран Ђорђевић посетио је и Храм свих светих жртава рата где је, у име Владе Републике Србије, предао капсулу са земљом из Меморијалног комплекса ослободиоцима Београда, са места где су сахрањени посмртни остаци Белоруса погинулих приликом ослобађања српске престонице 1944. године.

У крипти Храма свих светих, где је положена земља из меморијалних центара и гробаља на којима су сахрањени белоруски војници погинули у Другом светском рату, недостајао је грумен земље из Србије, те је председник Владе Александар Вучић приликом посете Белорусији обећaо допремање капсуле са земљом. На том месту чува се вечно сведочанство на јунаштва свих народа који су заједно победили фашизам.
photoФОТОГАЛЕРИЈА