Министарство одбране Републике Србије
 
20.05.2017.

Министар одбране у Белорусији



Министар одбране Зоран Ђорђевић, који борави у службеној посети Републици Белорусији, састао се у Минску са министром одбране Белорусије генерал-потпуковником Андрејем Алексејевичем Равковим.

Двојица министара разговарали су о унапређењу сарадње у области одбране, посебно у војноекономскoj и војнотехничкoj области и подржали могућност сарадње компанија одбрамбених индустрија и заједничи наступ у извозу наоружања и војне опреме и технологија на трећа тржишта.

Ђорђевић и Равков констатовали су да је потписивање Споразума о војнотехничкој сарадњи између две владе створило формално-правни оквир за даљу конкретизацију сарадње одбрамбених индустрија, а пре свега за формирање и рад Заједничке комисије за војнотехничку сарадњу.

Министар Ђорђевић је нагласио да Србија, у складу са својом политиком војне неутралности, са НАТО остварује сарадњу у оквиру Програма Пaртнерство за мир баш као и Белорусија, без аспирација за пуноправним чланством, али да истовремено настоји да унапреди партнерске односе и са чланицама ОДКБ, а посебно са Белорусијом и Русијом.

Са жељом да сарадња буде подигнута на виши ниво, Србије узима активно учешће на вежби „Нераскидиво братство 2017“ која ће бити одржана у Казахстану, потврдио је Ђорђевић. Он је и захвалио на принципијелној подршци Белорусије територијалном интегритету и суверенитету Србије, као и нашим напорима да политичким средствима решимо сва отворена питања на Косову и Метохији.

О операционализацији војнотехничке и војноекономске сарадње било је речи и на састанку са представницима Државног војно-индустријског комитета Белорусије. Имајући у виду развијене ремонтне капацитете за одржавање средстава наоружања и војне опреме руског порекла, као и капацитете за производњу наоружања и војне опреме, министар Ђорђевић је истакао да је Белорусија за нас перспективан и важан партнер у тој области.

Министар одбране Зоран Ђорђевић присуствовао је и отварању сајма наоружања и војне опреме MILEX 2017 и обишао поставке сајма.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА