Министарство одбране Републике Србије
 
18.05.2017.

Санитетска показна вежба „Пролеће 2017”



На простору Касарне „Бањица” и у сали Наставно-научног већа Војномедицинске академије одржана је завршна санитетска показна вежба „Пролеће 2017”, која је почела 12. маја. У вежби су учествовале старешине Тренинг центра санитетске службе, слушаоци 11. класе за резервне официре санитетске службе, као и наставници организационих јединица ВМА, који су релизовали наставу.  Поред њих, на вежби су од 16. маја учествовали и кадети 3. и 4. класе Медицинског факултета ВМА Универзитета одбране, а данашњим активностима присуствовали су заменик начелника ВМА пуковник проф. др Драган Динчић, старешине Управе ВМА и начелници организационих јединица.
 Санитетска показна вежба „Пролеће 2017”
Тема вежбе „Пролеће 2017” била је збрињавање угрожених и пострадалих лица  у условима ванредних ситуација – земљотрес. О циљевима вежбе је учеснике и посматраче упознао командант вежбе потпуковник др Жељко Јадранин, а о ситуацији на терену говорили су кадет Есмер Фејзић, у улози начелника штаба, и слушалац разводник Јелена Нишевић, у улози начелника санитета.
 
Вежба се потом одвијала по радним тачкама, а кадет старији водник прве класе Стефан Видаковић, који је био у улози командира санитетске чете, провео је присутне по радним тачкама – одељењима лаке пољске болнице. Присутни су упознати са радом мешовите превентивно-медицинске екипе на подручју захваћеном земљотресом и мешовите психолошко-психијатријске медицинске екипе. Потом је приказан рад на пријемно-тријажном одељењу, те активности хируршких мобилних тимова и збрињавање у стационару лаке пољске болнице. Последње радне тачке биле су рад у евакуационом одељењу и у санитетској прихватници на хелиодрому ВМА, одакле су повређени евакуисани ваздушним путем.

Санитетска показна вежба „Пролеће 2017” 
Хеликоптерски транспорт извели су припадници 204. ваздухопловне бригаде новим хеликоптером Ми-17. Том делу вежбе присуствовали су и директорка Директората за цивилно ваздухопловство Мирјана Чизмаров са сарадницима.
 
Паралелно са показном вежбом „Пролеће 2017”,  у Касарни „Бањица” одвијала се и евалуација лаке пољске болнице Балканских медицинских снага. За те потребе развијена је лака пољска болница која је као донација добијена од Краљевине Норвешке. У њеном раду учествовало је шездесетак припадника санитета из Македоније, Босне и Херцеговине, Словеније, Црне Горе и Србије.

Санитетска показна вежба „Пролеће 2017” 
Сумирајући утиске данашње вежбе, њен командант потпуковник др Жељко Јадранин је рекао да су слушаоци и кадети добили конкретна практична знања о томе како се пацијенти на терену тријажирају, како се примарно збрињавају и како се евакуишу до центара више надлежности, где могу да се дефинитивно збрину као и да је вежба испунила све постављене циљеве. 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
18.05.2017
mp4 (108,15 MB)
Потпуковник др Жељко Јадранин
18.05.2017
mp4 (114,43 MB)
Вежба